ΓΔ: 904.24 0.95% Τζίρος: 21.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fed: Πιθανή η αλλαγή νομισματικής πολιτικής εάν ενισχυθεί η οικονομία

Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, καθίσταται πιθανή η αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η τράπεζα.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική και να την καταστήσει πιο «σφιχτή», με αναπροσαρμογή του όγκου των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει, άφησε ανοιχτό η Fed, βάσει των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίασή της, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Όπως αναφέρεται σε αυτά «ορισμένοι συμμετέχοντες πρότειναν ότι εάν η οικονομία συνέχισε να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί, ίσως ενδείκνυται κάποια στιγμή στις προσεχείς συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση ενός σχεδίου για την προσαρμογή του ρυθμού αγοράς των περιουσιακών στοιχείων».

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις ενδείξεις για το πότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες επί του παρόντος είναι τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ο ισολογισμός της Fed αγγίξει πλέον τα 7,9 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη της πανδημίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω απόψεις εκφράστηκαν πριν γίνει γνωστό ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε στο 4,2% τον Απρίλιο, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Πάντως, βάσει των πρακτικών, τα μέλη της Fed θεωρούν ότι αυτή η πορεία είναι συγκυριακή και ότι θα υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων. 

Παράλληλα στα πρακτικά αναφέρεται  ότι «διάφοροι συμμετέχοντες» ανέμεναν ότι «πιθανότατα θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος έως ότου η οικονομία σημειώσει σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για τον πληθωρισμό». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.