ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πανδημία, κλίμα και σχέσεις με Ρωσία στο επίκεντρο της Συνόδου της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, με τη Σύνοδο να πραγματοποιείται, δια ζώσης, 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

H αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η κλιματική αλλαγή και η Ρωσία είναι τα βασικά θέματα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στις 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, ενόψει καλοκαιριού. Θα συζητηθούν τα τεχνικά σημεία, το κόστος και άλλες παράμετροι, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, ωστόσο κάποιες χώρες διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με το δικαίωμα να βάζουν πρόσθετους περιορισμούς όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η ανάγκη διανομής των εμβολίων σε διεθνές επίπεδο και συγκεκριμένα η στήριξη του μηχανισμού COVAX και η πρόταση της Επιτροπής να δωρίσουν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ως το τέλος του χρόνου σε τρίτες χώρες που έχουν ανάγκη.

Η Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Υγεία που διεξήχθη σήμερα στη Ρώμη, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που ξεκινά στις 24 Μαΐου και η Διεθνής Συνθήκη για τις μελλοντικές πανδημίες είναι θέματα που επίσης αναμένεται να συζητηθούν.

Σε γενικές γραμμές, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τη Δευτέρα 24 Μαΐου στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα συνεχιστεί στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η Ρωσία, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί το μεταναστευτικό, κατόπιν αιτήματος του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι και των επαφών που είχε ο Σαρλ Μισέλ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας για την κατάσταση στη Θέουτα.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bοήθεια 41 εκατ. σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.
russia-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα» στη Ρωσία που χαλαρώνει τα μέτρα

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι δύσκολη και αρκετά ευμετάβλητη, οι κάτοικοι της Μόσχας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε 749 ανέρχονται οι θάνατοι και σε 25.033 τα νέα κρούσματα στη Ρωσία

Η ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης με τον νέο κορονοϊό στη Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι 749 άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ανήλθε σε 143.002 ο συνολικός αριθμός των νεκρών.