ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

G7: Συμφωνία για διακοπή επιδοτήσεων σε μονάδες καύσης άνθρακα

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη δεκαετία του 2030.

Οι επτά πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες συμφώνησαν σήμερα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα σταματήσουν να επιδοτούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα, ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Σβένια Σούλτσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο», συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου -σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα- μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η Σούλτσε σημείωσε ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα προόδου αφού μόνο έτσι εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, μπορούμε να απαιτήσουμε να μας ακολουθήσουν και οι άλλες στον δρόμο αυτόν».

Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη δεκαετία του 2030. Οι υπουργοί επιθυμούν επίσης οι χώρες τους να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα «το αργότερο μέχρι το 2050». Η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2045.

Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, θα οργανώσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη τη σύνοδο COP26 για το κλίμα, η οποία αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι προέτρεψε τις χώρες της G20 να λάβουν παρόμοια μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την G7 και να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα για ανατιμήσεις ενέργειας

Mειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών είναι κάποια από τα μέτρα που προβλέπονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

Λόγω της εκτόξευσης της τιμής, πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας χρεοκόπησαν ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι δεν θα βγάλουν τον χειμώνα, όπως η Bulb, η οποία έχει 1,7 εκατ. πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η κυβέρνηση καθησυχάζει.
LED-Fotismos
ΔΙΕΘΝΗ

Η παγκόσμια φωτορύπανση έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω του φωτισμού LED

Η μελέτη επισημαίνει την "κρυφή επίπτωση" στη φωτορύπανση που έχει η ολοένα μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας φωτισμού LED (Light Emitting Diode), που εκπέμπει περισσότερο μπλε φως από ό,τι οι προηγούμενοι λαμπτήρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για 100 και πλέον χρόνια

«Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Και με τα αποθέματα αυτά δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα προσεχή εκατό χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανατίμησης του ρεύματος

Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές.