ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
Αυθεντικά ελληνικά προϊόντα με φέτα, ελιές και ντοματίνια σε παραδοσιακή παρουσίαση.

Η Μεσογειακή δίαιτα προστατεύει σημαντικά απέναντι στη νόσο Covid-19

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.

Μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19, στη μελέτη SUN του Πανεπιστημίου της Ναβάρα», επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν. Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Στη δημοσιευμένη αυτή επιδημιολογική έρευνα αναφέρεται και το άρθρο «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και Μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF» που είχε ήδη δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Δημόπουλου, της Καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο - Μπενάκειο και διδάσκουσας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Π. Ντετοπούλου.

Στο άρθρο αυτό τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19, βασιζόμενοι στον προτεινόμενο από την ομάδα τους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορονοϊού, τον οποίο μηχανισμό έχουν περιγράψει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις τους (Ιούνιο με Σεπτέμβριο του 2020), σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη, στην επιστημονική βάση Preprints και στα επιστημονικά περιοδικά Clinical Therapeutics και BioFactors.

Το ίδιο σχεδόν διάστημα με την παραπάνω επιδημιολογική έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients μία "έρευνα απόδειξης της ιδέας" , των Ιταλικών Πανεπιστημίων του Τορίνο και Παλέρμο, με τίτλο "Μεσογειακή δίαιτα και λοίμωξη SARS-COV-2: Υπάρχει κάποια σχέση; Μια μελέτη απόδειξης της ιδέας" , που έγινε σε 1206 συμμετέχοντες εθελοντές για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Η έρευνα αυτή επίσης επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Σε αυτή την έρευνα των Ιταλικών Πανεπιστημίων, αναφέρεται επίσης το άρθρο στο Nutrients τον Ιανουάριο του 2021, στο οποίο η Ελληνική ομάδα διατύπωσε τον βιοχημικό μηχανισμό για την πιθανή προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Επιπλέον, γίνεται και εκτενής αναφορά στο δημοσιευμένο έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας της Ελληνικής ομάδας για τον προτεινόμενο μηχανισμό της ευεργετικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα μέσω της αναστολής του φλεγμονώδους και θρομβωτικού Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF).

Με τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών των παραπάνω Πανεπιστημίων, ενισχύεται και ο βιοχημικός μηχανισμός που προτείνεται από την Ελληνική ομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Τερματίστηκε ο λιμός στη Γάζα, διατηρείται η επισιτιστική κρίση

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο λιμός στη Γάζα έχει λήξει, αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων συνεχίζει να βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, παρά τη βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα μετά την κατάπαυση πυρός.
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφραίμογλου: Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να γίνει ισχυρός μοχλός ανάπτυξης

Η Σοφία Εφραίμογλου ανέδειξε τον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα ως μοχλού ανάπτυξης, επισημαίνοντας ανάγκη για καινοτομία, βιωσιμότητα, συνεργασίες και σταθερό θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιταλική κουζίνα εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα. Η υποψηφιότητα στηρίχθηκε από υπουργεία και γαστρονομικούς φορείς.
Σήμα COVID-19 αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έρευνα Τραμπ για θανάτους που ίσως σχετίζονται με εμβόλια COVID

Η FDA ερευνά πιθανούς θανάτους από τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε παιδιά και ενήλικες, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, εν μέσω συζητήσεων για πολιτικοποίηση της υγειονομικής πολιτικής.
Τράπεζα της Αγγλίας πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 10,9 δισ. λίρες χάθηκαν από ψευδείς αξιώσεις στην πανδημία

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ψευδείς αξιώσεις κατά την πανδημία COVID-19 στοίχισαν στη Βρετανία 10,9 δισ. λίρες, λόγω έλλειψης ασφαλιστικών δικλίδων σε κυβερνητικά προγράμματα, όπως αναφέρει η Υπ. Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.