ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΤΕπ: Επενδυτικό κενό έως 10 δισ. στην τεχνητή νοημοσύνη για την ΕΕ

Η έκθεση σημειώνει πως στους παράγοντες που προκαλούν το επενδυτικό κενό της ΕΕ συγκαταλέγονται η περιορισμένη διάθεση ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Ετήσιο επενδυτικό κενό από 5 έως και 10 δισ. ευρώ στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και blockchain «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γεγονός που δυσκολεύει και άλλο την προσπάθεια της ΕΕ να πλησιάσει τα επίπεδα της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η ΕΤΕπ σε έκθεσή της αναφέρει ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το 80% των 25 δισ. ευρώ των ετήσιων επενδύσεων σε μετοχές και των δύο τεχνολογιών, οι "27" της Ευρώπης συνεισφέρουν μόλις 1,75 δισ. ευρώ, που "μεταφράζεται" μόλις σε 7%.

Τόνισε ακόμα πως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και blockchain έχουν η δυνατότητα να αναζωογονήσουν τομείς που επλήγησαν από την πανδημία, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της ΕΕ.

«Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη υποεπενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη και Στο blockchain σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες» ανέφερε η ΕΤΕπ σε έκθεσή της, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να μετατρέψει την επιστημονική της αριστεία σε επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομική επιτυχία. Η ΕΤΕπ υπογράμμισε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα των συνθηκών της αγοράς, διευρύνοντας το επενδυτικό χάσμα.

Η έκθεση σημειώνει πως στους παράγοντες που προκαλούν το επενδυτικό κενό της ΕΕ συγκαταλέγονται η περιορισμένη διάθεση ευρωπαϊκών κεφαλαίων λόγω των υψηλών αρχικών επενδυτικών αναγκών, η έλλειψη γνώσεων και η περιορισμένη εξειδίκευση των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Ευρώπης στις δύο τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

europaiki trapeza ependyseon
ΔΙΕΘΝΗ

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέρ της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τα μικρά και να ασχοληθούμε στα σοβαρά με πως θα επιτύχουμε την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης στον κόσμο».
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΤΕπ: Ζητά στήριξη μικρών - μεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα έως 40 δισ.

«Η οικονομική ζημιά που προκύπτει είναι άμεση και ευρύτερη», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που είναι σε γνώση του Reuters.