ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Κίνας
Φώτο: Shutterstock

Η Κίνα κατηγορεί το NATO ότι διογκώνει «τη θεωρία περί απειλής»

Η Κίνα αναφέρει ότι η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» απλά «κατασυκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη» της χώρας, η οποία διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες μέλη του NATO αθροιστικά.

Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα το NATO ότι διογκώνει «τη θεωρία περί κινεζικής απειλής», την επομένη της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο οποίο έγινε λόγος για τις «συστημικές προκλήσεις» που εγείρει ο ασιατικός γίγαντας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις». Μετά το πέρας της συνόδου τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO εξέφρασαν ανησυχία για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα.

«Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μας διχάσουν, αλλά η συμμαχία μας είναι ακλόνητη. Το NATO είναι ενωμένο και οι ΗΠΑ επέστρεψαν», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας», ανέφερε ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην ανακοίνωσή του μετά τη σύνοδο.

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» απλά «κατασυκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη» της χώρας, η οποία διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες μέλη του NATO αθροιστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδίωξε να αμβλύνει κάπως τον τόνο της διακήρυξης της συνόδου, της πρώτης του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας», διαβεβαίωσε. «Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από την Κίνα για την ασφάλειά μας».

Η πρεσβεία της Κίνας αντέτεινε ότι «δεν εγείρουμε καμιά ‘συστημική πρόκληση’ για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει ‘συστημική πρόκληση’ για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας σε εδαφική ακεραιότητα Δανίας και Γροιλανδίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Δανίας και τον Γροιλανδό ομόλογό της, τόνισε τη στήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα της Δανίας και Γροιλανδίας και υπέρ της αυξημένης παρουσίας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

Η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή Αλέξους Γκρινκιέβιτς, λόγω αυξημένων κοινών περιπολιών σε θάλασσα και αέρα, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης στην Αρκτική.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αβάσιμη η φημολογούμενη κινεζική απειλή στη Γροιλανδία

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμη την «κινεζική απειλή», απαντώντας στις δηλώσεις ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις στη Γροιλανδία ώστε να αποκλειστεί η Κίνα και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Γκουό τόνισε ότι η Κίνα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να απαιτήσει το ΝΑΤΟ από τη Δανία την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί με αμερικανική κυριαρχία στη Γροιλανδία, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να απαιτήσει από τη Δανία την απομάκρυνση Ρώσων και Κινέζων, επιμένοντας πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.