ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.

Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, στο εύρος του 0%-0,25%, ενώ με τους ίδιους ρυθμούς θα «τρέξουν» οι μηνιαίες αγορές ομολόγων (120 δισ. δολάρια), μία απόφαση η οποία ήταν αναμενόμενη.

Παρ΄ όλα αυτά η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που θα ανέλθει στο 3% φέτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης οδήγησε, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, σε συμφόρηση την αλυσίδα εφοδιασμού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των τιμών, αλλά και του χρόνου που απαιτείται για τις παραδόσεις. Παρ΄ όλα αυτά το φαινόμενο αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο και αναμένεται να έχει παροδική διάρκεια, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι προοπτικές θα είναι καλύτερες. Επιπλέον, υπήρξε η παραδοχή ότι τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 5,8% τον Μάιο.

Οι επικεφαλής της Fed δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, ενώ σημειώνεται ότι σε πρώτο χρόνο αυτές είχαν τοποθετηθεί για το 2024. Παρ΄ όλα αυτά υπήρξε ρητή δέσμευση να συνεχιστεί η πολιτική στήριξης, μέχρι να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη Fed, οι πρόσφατοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έδειξαν μεγάλη βελτίωση, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που άρχισε να επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση το ανακοινωθέν, θα διαδραματίσει η εξέλιξη της πανδημίας.

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%, από το 6,5% που είχε εκτιμήσει. Όσο για την ανεργία, θα μείνει αμετάβλητη στο 4,5%. 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ