ΓΔ: 908.68 0.51% Τζίρος: 28.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η σκοτεινή πλευρά της αιολικής ενέργειας: Ανεμογεννήτριες σε χωματερές

Την απαγόρευση υγειονομικής ταφής των παροπλισμένων λεπίδων ανεμογεννητριών έως το 2025 ζήτησε η Wind Europe από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί είναι δύσκολη και ακριβή η ανακύκλωση των λεπίδων.

Με την άνθηση της αιολικής ενέργειας, έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών διεθνώς, ωστόσο η ολοκλήρωση της λειτουργικής τους χρήσης προκαλεί ένα νέο πρόβλημα στο περιβάλλον.

Οι πτέρυγες, που μπορεί να ξεπερνάνε σε μέγεθος τα φτερά ενός Boeing 747, συνήθως καταλήγουν σε χωματερές, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κομμάτια από τις ανεμογεννήτριες, όπως ο χάλυβας, το σύρμα χαλκού και τα ηλεκτρονικά είδη, μπορούν να ανακυκλωθούν.

Σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα, η Wind Europe ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες την απαγόρευση υγειονομικής ταφής των παροπλισμένων λεπίδων ανεμογεννητριών έως το 2025.

«Η αιολική ενέργεια είναι μια πράσινη τεχνολογία. Η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA μας. Γι  αυτό προσπαθούμε συνεχώς να μειώσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον»,  τονίζει ο Ζιλ Ντίξον, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope.

«Η απαγόρευση της ταφής λεπίδων ανεμογεννητριών σε χωματερές θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμων τεχνολογιών ανακύκλωσης. Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη θεσπίσει απαγόρευση υγειονομικής ταφής. Αλλά καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια εναρμονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», προσθέτει ο ίδιος.

Σήμερα η διάρκεια ζωής ενός χερσαίου αιολικού πάρκου είναι περίπου 20-25 χρόνια. Το 85-90% της συνολικής μάζας μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να ανακυκλωθεί.

Ωστόσο, τα πτερύγια ανεμογεννητριών είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν διότι περιέχουν σύνθετα υλικά -έναν συνδυασμό ενισχυμένων ινών (συνήθως από γυαλί ή άνθρακα) και μια πολυμερή δομή. Αυτά τα σύνθετα υλικά ενισχύουν την απόδοση των ανεμογεννητριών, κάνοντας τις λεπίδες ελαφρύτερες και μακρύτερες, αλλά την ίδια στιγμή η διαμόρφωσή τους θέτει, επίσης, προκλήσεις στην ανακύκλωση.

Ενώ αυτή η ανθεκτικότητα είναι επωφελής κατά τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας, συχνά αποτρέπει τόσο τη θραύση, όσο και την ανακύκλωση μόλις φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Σε περιοχές των ΗΠΑ με τουρμπίνες παλαιότερες από αυτές της  Ευρώπης, πολλές λεπίδες απορρίπτονται ως απόβλητα υγειονομικής ταφής, καθώς οι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν είναι ευρέως διαθέσιμες ή προσιτές. Οι λεπίδες μπορούν επίσης να αποτεφρωθούν, με προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στις πιο ώριμες αγορές αιολικής ενέργειας της Ευρώπης οι πρώτες τουρμπίνες φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής τους χρήσης.

Ο αριθμός των πτερύγων που έχουν απενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής παραμένει χαμηλός, αλλά αναμένεται μια μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια. Η WindEurope αναμένει περίπου 25.000 τόνους λεπίδων να φτάσουν στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής ετησίως έως το 2025.

Η Γερμανία και η Ισπανία θα δουν τον υψηλότερο αριθμό πτερυγίων εκτός λειτουργίας, ακολουθούμενη από τη Δανία. Προς το τέλος της δεκαετίας, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία θα αρχίσουν επίσης να αποσυνδέουν τις λεπίδες και ο ετήσιος όγκος παροπλισμού θα μπορούσε να διπλασιαστεί στους 52.000 τόνους έως το 2030.

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουμε διακλαδικές συνεργασίες με άλλους τομείς που εργάζονται σε σύνθετες τεχνολογίες ανακύκλωσης. Η σωστή νομοθεσία θα συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων ανακύκλωσης και θα ενθαρρύνει την αγορά ανακυκλωμένων υλικών,» υπογραμμίζει ο Ντίξον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Xrimatistirio
ΔΙΕΘΝΗ

Χρηματιστήρια Ενέργειας: Οι πιο αξιόπιστοι φορείς λένε διευθύνοντες σύμβουλοι

Στα Χρηματιστήρια Ενέργειας «καθένας μπορεί να έχει μια διαφανή άποψη για την προσφορά της ζήτησης ενέργειας και είναι οι χώροι για την πιο κατάλληλη διαμόρφωση τιμών ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΕ ΑΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

EDP Renewables: Πτώση 44% της κερδοφορίας για τον κολοσσό των ΑΠΕ

Το α΄ εξάμηνο του 2021, η EDPR παρήγαγε 15,3TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αποφεύγοντας 10 εκατ. σε εκπομπές CO2. Στα 12,6GW το χαρτοφυλάκιο του κολοσσού των ΑΠΕ παρουσιάζοντας ανάπτυξη 2,1GW σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έμειναν χωρίς ρεύμα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας

Ενεργειακός πνεύμονας των Ηνωμένων Πολιτειών, το Τέξας είναι μακράν ο πρώτος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, αλλά είναι επίσης πρωτοπόρος στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
photovoltaika-parka
ΔΙΕΘΝΗ

«Βασιλιάς» η ηλιακή ενέργεια, τι θα γίνει με το πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει αύξηση κατά 12% ετησίως στην ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενώ ως το 2030 η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Στα 75 δολ. η τιμή του πετρελαίου ως το τέλος της δεκαετίας.