ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Στο 7% η ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος αλλά απειλεί ο κορονοϊός

Οι νέες εκτιμήσεις προϋποθέτουν ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επενδύσεις στις υποδομές και τις κοινωνικές δαπάνες φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, προβλέποντας ότι θα φτάσει το 7%, πολύ πάνω από το 4,6% που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ αποδίδει αυτήν τη νέα εκτίμηση στην άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική στήριξη. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη συνιστά τον γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ εδώ και μία γενιά, σημείωσε, αυξάνοντας επίσης και την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022 στο 4,9% από 3,5% έως τώρα.

Οι νέες εκτιμήσεις προϋποθέτουν ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επενδύσεις στις υποδομές και τις κοινωνικές δαπάνες φέτος. Εξάλλου, το ΔΝΤ προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας «πολύ ανησυχητικό ότι διατηρούνται οι ανισορροπίες στις εμπορικές συναλλαγές οι οποίες εισήχθησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια».

Σημειώνει ιδιαίτερα τους δασμούς που διατηρούνται στον χάλυβα και το αλουμίνιο, στα πλυντήρια, τα ηλιακά πάνελ και μια σειρά προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα. Το Ταμείο επικρίνει το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει να δίνει προτεραιότητα στους Αμερικανούς παραγωγούς στις δημόσιες αγορές.«Αυτές οι πολιτικές θα έπρεπε να αναθεωρηθούν», σημειώνει.

Για το ΔΝΤ, «ο κυριότερος κίνδυνος» τον οποίο αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία είναι η Covid-19. «Η φύση της πανδημίας άλλαξε σε παγκόσμια κλίμακα, νέες παραλλαγές κυκλοφορούν ευρέως και υπάρχει αλλαγή όσον αφορά τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα στις ΗΠΑ» δεδομένου ότι πλέον πλήττονται κυρίως οι νεότερες ηλικίες. Εκφράζει επίσης τη λύπη του επειδή, μολονότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στη χώρα, η εκστρατεία ανοσοποίησης καθυστερεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία

Εμπόδιο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, ενώ οι ανεπτυγμένες βελτιώνουν τη θέση τους. Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ αναμένοντας ανάπτυξη 7%.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση των ΗΠΑ για μείωση του χρέους των φτωχών χωρών λόγω κορονοϊού

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Πεκίνο να συμμετέχει πλήρως στις πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των χρεών φτωχών χωρών. Καμπανάκι και από ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση των χρεών.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ ένα δεύτερο κύμα πανδημίας

Μέχρι και 37% θα υποχωρήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της πανδημίας με το ΔΝΤ να προειδοποιεί πως δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.