ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκρηκτική αύξηση των αγωγών για την κλιματική αλλαγή από το 2015

Από τις 369 δικαστικές υποθέσεις που κρίθηκαν, το 58% ήταν ευνοϊκές για τις ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, το 32% δεν ήταν και το 10% είχαν ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οι αγωγές που συνδέονται με το κλίμα έχουν αυξηθεί ραγδαία παγκοσμίως από το 2015 με τις κυβερνήσεις και τις ιδιωτικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις για τις εκπομπές καυσαερίων, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχεδόν το 55% από τις 1.841 αγωγές που εκδικάστηκαν σε 13 δικαστήρια και σε 40 χώρες, κατά το διάστημα από το 1986 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, κατατέθηκαν μετά το 2015, δηλαδή τη χρονιά της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαπίστωσε η έρευνά τους.

«Ο αριθμός των σημαντικών αγωγών γνωρίζει δραματική αύξηση», σημειώνει η έκθεση του London School of Economics (LSE) αναφερόμενη στις αγωγές που έχουν καταθέσει ακτιβιστές με στόχο να επιφέρουν μια ευρεία αλλαγή πολιτικής.

Τον Μάιο ένα ολλανδικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση-ορόσημο επιβάλλοντας στην Royal Dutch Shell (σ.σ.: την ολλανδο-βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των ήδη προγραμματισμένων μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έπειτα από τις ανακοινώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι οι συνεχιζόμενες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Shell θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης προβλέψει ακόμη περισσότερες αγωγές εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή, την παρατεταμένη διένεξη για το πώς αυτές θα σταματήσουν και την εντεινόμενη αίσθηση του επείγοντος.

Οι περισσότερες υποθέσεις που αξιολογήθηκαν από το LSE είναι αγωγές που κατατέθηκαν εις βάρος κυβερνήσεων, αλλά νέα επιχειρήματα που αφορούν μεγάλους ρυπαντές του ιδιωτικού τομέα είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόοδο, λέει στο Ίδρυμα Thomson Reuters μια εκ των συγγραφέων, η Κάθριν Χάιαμ.

Από τις 369 δικαστικές υποθέσεις που κρίθηκαν, το 58% ήταν ευνοϊκές για τις ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, το 32% δεν ήταν και το 10% είχαν ουδέτερο αποτέλεσμα, διαπίστωσε η έκθεση, με αγωγές να έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στο Πακιστάν και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ανατολικής Αφρικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. «μετανάστες» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον προέβλεπε το 2018, 143 εκατ. «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα, ο αριθμός μεγαλώνει.
pyrkagia-fwtia
ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος

Η νέα έκθεση των επιστημόνων του ΟΗΕ για το κλίμα καταγράφει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και προειδοποιεί ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από το ιστορικό ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών. Δύο βαθμούς πάνω η θερμοκρασία της γης από την Βιομηχανική Επανάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υπογράψει πάνω από 10 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει ενεργοποιήσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της κυβέρνησης.