ΓΔ: 1221.95 -1.15% Τζίρος: 38.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:55 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Morales-Volivia
Shutterstock

Νέες εκλογές προκηρύσσει ο Μοράλες - Παραίτηση ζητά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Μετά τις αποκαλύψεις για παρατυπίες στην περασμένη εκλογική διαδικασία, ο πρόεδρος της Βολιβίας αναμένεται να ανακοινώσει νέα ημερομηνία εκλογών.

Νέες εκλογές θα προκηρύξει ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μετά την έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην οποία αναφέρεται ότι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.

Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε ο Μοράλες.

Ο  Έβο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, όμως υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα. Αμφιβολίες δημιουργήθηκαν για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο όταν η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε ξαφνικά για ένα διάστημα.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης καλεί τον Μοράλες να παραιτηθεί

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βολιβία Κάρλος Μέσα υποστήριξε σήμερα πως ο πρόεδρος Έβο Μοράλες δεν πρέπει να είναι υποψήφιος σε νέες εκλογές, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

Ο Μοράλες είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως συμφωνεί να διεξαχθούν νέες εκλογές αφού ο ΟΑΚ έδωσε στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεσή του, στην οποία αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη νίκη του Μοράλες στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Μέσα κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.

«Πιστεύουμε πως ο πρόεδρος Μοράλες οφείλει να πάρει αυτή την απόφαση, αν του απομένει ένα γραμμάριο πατριωτισμού θα πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε ο Κάρλος Μέσα, ο οποίος είχε ηττηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου, την ακύρωση των οποίων ζήτησε ο ΟΑΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στις 17 Νοεμβρίου οι εγγραφές για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco

Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα διαθέσει το 0,5% των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές. Η αποτίμηση της εταιρείας μπορεί να αγγίξει το 1,5 - 1,7 τρισ. δολάρια, η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.
Ispania-ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια οι Ισπανοί

Ψηφίζουν οι Ισπανοί σήμερα εν μέσω πολιτικής κρίσης και την άκρα δεξιά να κερδίζει έδαφος υποσχόμενη λύσεις. Στόχος των κομμάτων ο σχηματισμός κυβέρνησης και αποφυγή μιας νέας προσφυγή στις κάλπες.
ΔΙΕΘΝΗ

Να ξεκινήσει εξαγωγές λιθίου από το 2026 στοχεύει η Βολιβία

Στη χώρα της Ν. Αμερικής εκτιμάται πως βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως: υπολογίζεται πως φθάνουν τους 21 εκατ. τόνους, ωστόσο μέχρι σήμερα παράγει παρά ελάχιστη ποσότητα και δεν διαθέτει εμπορικά βιώσιμα αποθέματα.