ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Aramco

Στις 17 Νοεμβρίου οι εγγραφές για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco

Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα διαθέσει το 0,5% των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές. Η αποτίμηση της εταιρείας μπορεί να αγγίξει το 1,5 - 1,7 τρισ. δολάρια, η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

Τις εγγραφές για τη αρχική δημόσια προσφορά του ανακοίνωσε ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε αργά χθες η εταιρεία.

Η Aramco είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο αλλά δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Στο έγγραφο των 658 σελίδων, η Aramco διευκρίνισε ότι θα κρατήσει ένα μέρος των μετοχών της για θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ξένες επιχειρήσεις, καθώς και για ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ποσοστό έως 0,5% των μετοχών της εταιρία θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές ενώ το ποσοστό που θα προορίζεται για τους μεγάλους επενδυτές θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η Aramco δεν ανακοίνωσε το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς, της μεγαλύτερης πιθανόν παγκοσμίως, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση της εταιρείας μπορεί να αγγίξει το 1,5 - 1,7 τρισ. δολάρια --η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα καθορίσει στις 17 Νοεμβρίου ένα εύρος τιμής για τις μετοχές της αλλά η τελική τιμή θα καθοριστεί στις 5 Δεκεμβρίου μια ημέρα αφού ολοκληρωθεί η περίοδος εγγραφών. Η Aramco, που παράγει περίπου το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, θεωρείται πυλώνας της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κόλπου, μετά τις επιθέσεις στην Aramco

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου, έπειτα από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ενίσχυση της αεράμυνας του σουνιτικού Βασιλείου.