ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Saudi Aramco-Petrelaio
Shutterstock

Μπαίνει στο Χρηματιστήριο το 0,5% της Aramco

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει μέχρι το 0,5% του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα σε μικροεπενδυτές στην προγραμματισμένη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO).

Η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το μέγεθος της σχεδιαζόμενης δημόσιας εγγραφής ή ποιο ποσοστό της εταιρείας θα τρέξει, με πηγές να αναφέρουν πως μπορεί να κυμανθεί στο 1-2%. Η Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εταιρεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αργότερα μέσα στην ημέρα σχετικά με τις λεπτομέρειες.

Αν υποθέσουμε ότι η Aramco επιτυγχάνει συνολική αποτίμηση ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η δόση θα μπορούσε να ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές.

Η Aramco άναψε το πράσινο φως στην εγχώρια IPO την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά λανθασμένων εκκινήσεων.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο θα πωληθεί ή πότε θα γινόταν η διαπραγμάτευση, ενώ οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν από 1,2 έως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια κυβερνητική επιτροπή συναντήθηκε τους τελευταίους μήνες με δεκάδες πλούσιους Σαουδάραβες για να εξασφαλίσουν συμφωνίες προπώλησης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους επενδυτές να επαναπατρίσουν μετρητά που έβγαλαν στο εξωτερικό για να αγοράσουν στην IPO για να αποφύγουν την υπερβολική ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η SATO σε τροχιά εξυγίανσης υπό τον έλεγχο επενδυτικού fund

Το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας επίπλων SATO έχει πλέον την έγκριση πιστωτών και μετόχων. Προβλέπει σύσταση νέας εταιρείας που θα περάσει στον έλεγχο επενδυτικού fund, ενώ θα διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Έκτακτη ΓΣ στις 24/12 για επικύρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο

Στη συμφωνία καθορίζονται οι όροι ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην εταιρεία έως τις 31.12.2040 και οι υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για 3 έτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ideal

H έκτακτη Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με εξαετή θητεία, μέχρι την 01.12.2027 δυνάμενη να παραταθεί αυτοδίκαια μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας.