ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE
Πηγή: Shutterstock

Τα ΕΛΠΕ πούλησαν καύσιμα στην Saudi Aramco

Μεγάλο φορτίο νάφθας αγόρασε ο σαουδαραβικός γίγαντας για να το στείλει στην Ασία, λόγω των κενών στην παραγωγή της μετά τις επιθέσεις.

Ευκαιρίες για κέρδη στα ελληνικά διυλιστήρια δημιουργεί η κρίση στην αγορά πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη συναλλαγή, αφού η Saudi Aramco είναι προμηθευτής αργού στα διυλιστήρια και όχι αγοραστής προϊόντων διύλισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν την πώληση ενός μεγάλου φορτίου νάφθας στην Aramco, το οποίο θα φορτωθεί σε τάνκερ αυτή την Τρίτη, για να σταλεί σε πελάτες της Aramco στην Ασία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Aramco υποχρεώθηκε από τα κενά στην παραγωγή της, που δημιουργήθηκαν μετά τις επιθέσεις με drones και πυραύλους στις εγκαταστάσεις της, να αγοράσει από την Ευρώπη μεγάλα φορτία νάφθας, για να κλείσει τα κενά στις αποστολές προϊόντων στην Ασία.

Πρόκειται για παραγγελίες πολλών δεκάδων χιλιάδων τόνων νάφθας, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με τους traders της αγοράς να κάνουν λόγο για τεράστια ποσά που πληρώνει η Aramco, προκειμένου να φανεί συνεπείς στα συμβόλαια με πελάτες στην Ασία.

\Τα ΕΛΠΕ κάλυψαν τη δεύτερη από τις παραγγελίες της Aramco (η πρώτη, 80.000 τόνων, καλύφθηκε από την Ρωσία), πουλώντας 60.000 τόνους νάφθας στην Aramco. Η διεθνής τιμή spot για τη νάφθα τύπου A310 που πούλησαν τα ΕΛΠΕ είναι στα 483 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Η νάφθα είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν της διύλισης του αργού πετρελαίου, το οποίο τυγχάνει κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας για να δώσει καύσιμα, όπως η βενζίνη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζημιές 379 εκατ. ευρώ στο 9μηνο έφερε η πανδημία στα ΕΛΠΕ

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο 2019, στους 1,5 εκατ. ΜΤ. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην αδασμολόγητη αγορά (-49%), με την κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων να σημειώνει πτώση 63%.