ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE
Πηγή: Shutterstock

Τα ΕΛΠΕ πούλησαν καύσιμα στην Saudi Aramco

Μεγάλο φορτίο νάφθας αγόρασε ο σαουδαραβικός γίγαντας για να το στείλει στην Ασία, λόγω των κενών στην παραγωγή της μετά τις επιθέσεις.

Ευκαιρίες για κέρδη στα ελληνικά διυλιστήρια δημιουργεί η κρίση στην αγορά πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη συναλλαγή, αφού η Saudi Aramco είναι προμηθευτής αργού στα διυλιστήρια και όχι αγοραστής προϊόντων διύλισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν την πώληση ενός μεγάλου φορτίου νάφθας στην Aramco, το οποίο θα φορτωθεί σε τάνκερ αυτή την Τρίτη, για να σταλεί σε πελάτες της Aramco στην Ασία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Aramco υποχρεώθηκε από τα κενά στην παραγωγή της, που δημιουργήθηκαν μετά τις επιθέσεις με drones και πυραύλους στις εγκαταστάσεις της, να αγοράσει από την Ευρώπη μεγάλα φορτία νάφθας, για να κλείσει τα κενά στις αποστολές προϊόντων στην Ασία.

Πρόκειται για παραγγελίες πολλών δεκάδων χιλιάδων τόνων νάφθας, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με τους traders της αγοράς να κάνουν λόγο για τεράστια ποσά που πληρώνει η Aramco, προκειμένου να φανεί συνεπείς στα συμβόλαια με πελάτες στην Ασία.

\Τα ΕΛΠΕ κάλυψαν τη δεύτερη από τις παραγγελίες της Aramco (η πρώτη, 80.000 τόνων, καλύφθηκε από την Ρωσία), πουλώντας 60.000 τόνους νάφθας στην Aramco. Η διεθνής τιμή spot για τη νάφθα τύπου A310 που πούλησαν τα ΕΛΠΕ είναι στα 483 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Η νάφθα είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν της διύλισης του αργού πετρελαίου, το οποίο τυγχάνει κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας για να δώσει καύσιμα, όπως η βενζίνη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φεύγουν τα πετρέλαια από τα ΕΛΠΕ: Τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική. Η διασπώμενη θα διατηρεί δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Επείγει η εφαρμογή των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης από όλους

«Η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα αλλά κυρίως αλλαγή κουλτούρας και διοίκησης αλλαγών. Πρέπει να πείσουμε τις εταιρείες και τα στελέχη όχι αυτό είναι το νέο μοντέλο ζωής», τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.