ΓΔ: 887.98 1.00% Τζίρος: 6.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germania, lockdown
Φωτο: Shutterstock

Απώλειες 9 δισ. ευρώ υπέστη λόγω πανδημίας η εστίαση στην Αυστρία

Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το χτύπημα του κορονοϊού στις επιχειρήσεις εστίασης της Αυστρίας καθώς αναμένονται μέχρι και 1.400 πτωχεύσεις στον κλάδο και τα καταλύματα μέχρι το 2022.

Μπορεί στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία να υπάρχει μία πρώτη ανακούφιση στις επιχειρήσεις, ωστόσο η κρίση στοίχισε στην εστίαση συνολικά περίπου 9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει τώρα η εταιρεία συμβούλων οικονομικού κόμβου "Regioplan", λίγες μόνον εβδομάδες μετά τα πρώτα ανοίγματα.

Ενώ ο κύκλος εργασιών σε εστιατόρια και μπαρ το 2019 ήταν περίπου 12 δισ. ευρώ, το έτος κρίσης, το 2020, μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 37%, με τις προοπτικές για το 2021 να είναι εξίσου δυσοίωνες, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση των πωλήσεων δεν επηρέασε εξίσου όλους τους τομείς του κλάδου της εστίασης, καθότι, ενώ η νυκτερινή εστίαση και εκείνη στα ορειβατικά καταφύγια είχαν συχνά πλήρεις απώλειες, οι επιχειρήσεις εστίασης για παράδειγμα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, δεν κατέγραψαν απώλειες στον κύκλο εργασιών τους.

Οι πτωχεύσεις στον τομέα της εστίασης μπορεί να μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 360 το 2020, αλλά υπάρχει καθυστέρηση λόγω των κρατικών επιδοτήσεων και των προσωρινών αλλαγών στον νόμο περί πτώχευσης, ο οποίος θα συνεχίσει να ισχύει και το 2021, ώστε να αναμένονται μέχρι και 1.400 πτωχεύσεις στην εστίαση και στα καταλύματα μέσα στο 2022.

Πέρυσι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι υπηρεσίες παράδοσης, με τη σημασία τους να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης των αποκαλούμενων "κουζινών φάντασμα", όπου πρόκειται για εικονικές μάρκες εστιατορίων που αναπτύσσονται από υπηρεσίες παράδοσης και παρέχονται σε καταστήματα.

Μια πιτσαρία μπορεί, για παράδειγμα, εκτός από τα δικά της πιάτα - να προσφέρει burger ή burritos με διαφορετικό όνομα. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες παράδοσης δεν αναλαμβάνουν πλέον μόνο την εφοδιαστική αλυσίδα για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως συνέβαινε προηγουμένως, αλλά γίνονται πραγματικοί ανταγωνιστές του κλάδου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων οικονομικού κόμβου "Regioplan".

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η υπηρεσία παράδοσης "Mjam" ανακοίνωσε ήδη τον Φεβρουάριο ότι θα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες τέτοιες "κουζίνες-φάντασμα" σε ολόκληρη την Αυστρία μέσα στο 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

estiasi-kafe-bar
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης τον Μάρτιο στην Αυστρία

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πιθανά βήματα χαλάρωσης για το νωρίτερο γύρω στην Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να ασκεί πίεση για χαλαρώσεις νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία; Αποσύρεται από την πολιτική ζωή ο πρώην καγκελάριος Κουρτς

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Σε ισχύ το αυστηρό lockdown, έντονες ανιδράσεις από τους πολίτες

Ταραχές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, αυστηροί κανόνες στην Αυστρία, με καθώς 8,9 εκατ. πολίτες δεν επιτρέπεται να εξέλθουν των σπιτιών τους παρά μόνο για πολύ βασικές ανάγκες.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστρία επιβάλλει και πάλι ολικό lockdown, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό καγκελάριο της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες.
Austria, Afstria, Austria, Korona Virus, Corona Virus, Lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Το lockdown στους ανεμβολίαστους «αποδίδει ήδη καρπούς»

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια δόση εμβολίου την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 128.813 για πρώτη φορά, μπροστά στην επιβολή των περιορισμών.