ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Σημαία της Κύπρου
Φώτο: Shutterstock

Κύπρος: Διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση για τις τουρκικές προκλήσεις

Στόχος είναι να αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Πελένδρι, ο κ. Πελεκάνος κληθείς να αναφερθεί στο περιστατικό επίθεσης τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος της κυπριακής λιμενικής αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή. Όλοι έχετε ακούσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, για παράδειγμα του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί πρώτα σε προφορικά και μετά σε γραπτά διαβήματα, στα οποία καταγράφεται η θέση της δικής μας πλευράς. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τα ΗΕ και αναμένουμε να προχωρήσει αυτή η διερεύνηση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως των εξελίξεων».

Κληθείς να πει προς σε ποιες κατευθύνσεις γίνονται τα διαβήματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «όπως σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση και φυσικά μια από αυτές είναι και η πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από αυτή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αλλά ποικιλοτρόπως και με επιθετική διάθεση όλο το τελευταίο διάστημα.

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Μονίμων Μελών ή μη Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νίκη ζητά στήριξη της Λευκωσίας από την ελληνική κυβέρνηση για την Κύπρο

Η Νίκη τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει στις ενέργειες της Τουρκίας στη Νεκρή Ζώνη, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και επιβολής διχοτομικής ατζέντας από την Άγκυρα.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις, την ειρήνη εξυπηρετούν οι συνεργασίες μας

Το ΥΠΕΞ απάντησε αυστηρά στις δηλώσεις Φιντάν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαμορφώνει ανεξάρτητα εξωτερική πολιτική χωρίς υποδείξεις. Τόνισε πως η τριμερής συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο είναι ειρηνική και δεν στρέφεται κατά τρίτων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιντάν: Παρακολουθούμε την συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν επέκρινε την Ελλάδα για τη συνεργασία της με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι οι περιφερειακές συμμαχίες αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας τη Λευκωσία για πολιτικές που εντείνουν τα προβλήματα.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βρετανία πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την Κύπρο, τονίζει η Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ

Η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων ΗΒ με επιστολή της προς τον Βρετανό Υπ. Άμυνας εκφράζει ανησυχία για την πώληση Eurofighter στην Τουρκία και τονίζει τους κινδύνους για την ασφάλεια Κύπρου από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία.
μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντίδραση Μικς για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα Κύπρου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γκρέγκορι Μικς για την ανάπτυξη τουρκικών F-16 και συστημάτων αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπονομεύεται η κυριαρχία της Κύπρου και αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Συστάσεις στην Ιρανική ηγεσία μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου

Ο Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στην ένταση με το Ιράν και την εκτόξευση ιρανικού πυραύλου κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας αυξημένη επιφυλακή και συστάσεις προς την Τεχεράνη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.