ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια

Ο ΟΠΕΚ + πέρυσι μείωσε την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εν μέσω της πανδημίας που προκάλεσε πτώση της ζήτησης και τώρα αναστρέφει εν μέρει αυτη τη συμφωνία.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ώστε να κατεβάσουν τις τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό δυόμισι ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ομάδα, που εκτός από τις χώρες του ΟΠΕΚ περιλαμβάνει και πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε και σε πρόσθετες αυξήσεις από τον Μάιο του 2022 για να ξεπεράστουν οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που απειλούσαν το σχεδιασμό.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ + πέρυσι μείωσε την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) εν μέσω της πανδημίας που προκάλεσε πτώση της ζήτησης και της κατάρρευσης των τιμών. Από τότε έχει επαναφέρει σταδιακά μέρος της προσφοράς και έτσι η μείωση είναι τώρα στα περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, θα υπάρχει αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει το συνολικό σύμφωνό μέχρι το τέλος του 2022, ενώ στην αρχή είχαν μιλήσει για τον Απρίλιο του 2022, για να αφήσει περισσότερο περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση που η παγκόσμια ανάκαμψη σταματήσει λόγω νέων παραλλαγών της Covid-19.

Τόσο το Ριάντ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν μια άμεση αύξηση της παραγωγής, αλλά τα ΗΑΕ είχαν αντίρρηση στην ιδέα της Σαουδικής Αραβίας να επεκτείνει το σύμφωνο έως τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς να λάβει το Ριάντ υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής.

Για να ξεπεραστεί η διαφωνία, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε νέες ποσοστώσεις παραγωγής για πολλά μέλη από τον Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Η συνολική προσαρμογή θα είναι επιπλέον 1,63 εκατομμύρια βαρέλια ημησιώς για τον εφοδιασμό από τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δουν τη βασική παραγωγή τους, από την οποία υπολογίζονται οι περικοπές, να αυξάνεται σε 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Μάιο του 2022 από τα σημερινά 3,168 εκατομμύρια.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα δουν τα βασικά τους επίπεδα να αυξάνονται στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα η κάθε μία, από τα τρέχοντα 11 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες συμφωνίας για το πετρέλαιο: Συνεδριάζει αύριο ο ΟΠΕΚ

Εκτονώνεται η πρωτοφανής αντιπαράθεση της Σ. Αραβίας με τα Εμιράτα και αναμένεται συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, ενώ η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα και προβλέπεται να επανέλθει το 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα.