ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρό προβάδισμα του Κλάους Γιοχάνις στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας

Στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας πέρασαν ο Κλάους Γιοχάνις και η Βιόριτσα Νταντσίλα, με τον νυν Πρόεδρο της χώρας να διατηρεί σαφές προβάδισμα.

Σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Ρουμανία, διατηρεί ο απερχόμενος Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Κλάους Γιοχάνις, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων σε 19.407 εκλογικά τμήματα (το 99,09% του συνόλου).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υποψήφια Βιόριτσα Νταντσίλα, με ποσοστό 22,69% και στην τρίτη ο υποψήφιος της Συμμαχίας USR-PLUS Νταν Μπάρνα με ποσοστό 14,73%.

Ο κ. Γιοχάνις θα βρεθεί αντιμέτωπος στις 24 Νοεμβρίου (ημέρα διεξαγωγής του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών) με την πρώην πρωθυπουργό Βιόριτσα Νταντσίλα.

Ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου (BEC) Μιρτσέα Πρεοτέσκου ανακοίνωσε ότι στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών -με καταμετρημένο το 99,09% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων- ο κ. Γιοχάνις έλαβε 3.381.848 ψήφους, η κ. Νταντσίλα 2.047.141 ψήφους και ο κ. Μπάρνα 1.329.161.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Κλάους Γιοχάνις θα έχει τη στήριξη της Συμμαχίας USR- PLUS, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τους επικεφαλής των δύο κομμάτων.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εκπλήσσει όταν ανακοινώσαμε τη στήριξή μας στο πρόσωπο του Κλάους Γιοχάνις» τόνισε ο πρόεδρος του PLUS Ντάτσιαν Τσιόλος.

Ο επικεφαλής του USR και υποψήφιος για την Προεδρία, Νταν Μπάρνα απηύθυνε πρόσκληση στους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύθηκαν, να στηρίξουν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών τον Κλάους Γιοχάνις. Όπως είπε, «το USR δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξει την υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Βιόριτσα Νταντσίλα».

Ο κ. Μπάρνα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αποτυχία του να περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών. «Σεβόμαστε την απόφαση των ψηφοφόρων να στηρίξουν τον Κλάους Γιοχάνις και την Βιόριτσα Νταντσίλα. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη, διότι δεν κατάφερα να πείσω τους πολίτες για την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ρουμανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο καλεί τον Ρώσο πρέσβη μετά την επίθεση drone στη Ρουμανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη μετά τη ρωσική επίθεση με drone που έπληξε πολυκατοικία στη Ρουμανία, τραυματίζοντας δύο. Η υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε το συμβάν και τόνισε τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Ψηφιακό πεδίο μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Rheinmetall: Το μεγαλύτερο διεθνές συμβόλαιο με Ρουμανία στην ιστορία της

Η Rheinmetall υπέγραψε ιστορική συμφωνία 5,7 δισ. ευρώ με τη Ρουμανία για 298 οχήματα Lynx, αμυντικά συστήματα και σκάφη. Θα επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.
σημαία Ρουμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό διερεύνηση για διαφθορά ο αρχηγός του στρατού στη Ρουμανία

Ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού του ρουμανικού στρατού, Γκεοργκίτσα Βλαντ, για υποψία κατάχρησης εξουσίας σχετικά με κρατικές θέσεις σε κολέγια. Ο ίδιος και το Υπ. Άμυνας δεν σχολιάζουν προς το παρόν λόγω της έρευνας.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Άγνωστη η ταυτότητα του drone που συνετρίβη στη Ρουμανία

Ο Πούτιν δήλωσε πως αμφιβάλλει αν το drone που κατέπεσε στη Ρουμανία είναι ρωσικό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ουκρανικής προέλευσης, και πρότεινε να παραδοθούν τα θραύσματα για ρωσική έρευνα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Άρθρα 4 και 5 ΝΑΤΟ: αντίδραση και αποτροπή από τη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ, μετά την πτώση drone σε ρουμανική πολυκατοικία, επικαλείται την αποτρεπτική ισχύ των μηνυμάτων και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις, με πιο γνωστή την εφαρμογή του άρθρου 5, που ενεργοποιήθηκε μόνο μετά τις 11/9/2001.