ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πέταξε» η κερδοφορία της Tesla 56% υψηλότερα από τις προβλέψεις

Με ρεκόρ πωλήσεων, που ξεπέρασαν τα 200.000 οχήματα, η κορυφαία βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφθασε σε κέρδη ανά μετοχή 1,45 δολ., έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 0,93 δολ.

Με συντριπτική διαφορά 56% ξεπέρασε η Tesla τις προβλέψεις της αγοράς για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, καθώς το ρεκόρ παραδόσεων και τα μέτρα μείωσης του κόστους ενίσχυσαν σημαντικά την κερδοφορία της κορυφαίας κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς η μετοχή της Tesla κέρδισε 3,5%.

Η Tesla ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 1,45 δολ. με έσοδα 11,96 δισ. δολ., ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για  κέρδη ανά μετοχή 0,93 δολ. με έσοδα 11,53 δισ. δολ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Tesla ανέφερε παραδόσεις 201.250 ηλεκτρικών οχημάτων και παραγωγή 206.421 συνολικών οχημάτων, κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Η μέση τιμή πώλησης των οχημάτων μειώθηκε κατά 2% από έτος σε έτος, αλλά τα περιθώρια κέρδους για την αυτοκινητοβιομηχανία συνέχισαν να βελτιώνονται, αυξανόμενα σε 28,4% το 2ο τρίμηνο από 26,5% το 1ο τρίμηνο και κατά 2,98% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σπάσαμε νέα και αξιοσημείωτα ρεκόρ. Παράγαμε και παραδώσαμε πάνω από 200.000 οχήματα, πετύχαμε λειτουργικό περιθώριο 11,0% και ξεπεράσαμε τα 1 δισ. δολ. κερδών για πρώτη φορά στην ιστορία μας», ανέφερε η εταιρεία.

Η εισβολή της εταιρείας στο bitcoin αποδείχθηκε τροχοπέδη για την αύξηση της κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πτώση της τιμής του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος από το ρεκόρ του Μαΐου, οδήγησε σε απομείωση 23 δισ. δολ.

Η Tesla επεσήμανε τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσφοράς μικροτσίπ κατά τη διάρκεια του τριμήνου. «Οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως οι παγκόσμιες ελλείψεις ημιαγωγών και η συμφόρηση των λιμένων, συνεχίστηκαν το 2ο τρίμηνο», ανέφερε η εταιρεία.

Όσον αφορά το μέλλον, η προσφορά εξαρτημάτων θα έχει μεγαλύτερη σημασία τη στιγμή που η ζήτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ. «Με την παγκόσμια ζήτηση οχημάτων σε επίπεδα ρεκόρ, η προσφορά εξαρτημάτων θα έχει ισχυρή επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης των παραδόσεων μας για το υπόλοιπο του έτους», ανέφερε η Tesla.

Μια σειρά δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ανταγωνισμού, ζητημάτων ασφάλειας στην Κίνα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, και της έλλειψης ημιαγωγών έχουν επηρεάσει την τιμή της μετοχής αυτό το έτος, ανέφερε η Wedbush ενόψει της τριμηνιαίας έκθεσης της Tesla.

«Με όλους αυτούς τους αντίθετους ανέμους, η Tesla εξακολουθεί να επιτυγχάνει παραδόσεις άνω των 200.000 οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο και φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά για να φτάσει ενδεχομένως τα 900.000 οχήματα για το έτος, με ένα ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο στον ορίζοντα, κατά τη γνώμη μας», τόνισε η χρηματιστηριακή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση κερδών και πωλήσεων για την Tesla στο α' τρίμηνο του 2021

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ δεν έδωσε guidance για τις παραδόσεις οχημάτων μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο ανέφερε ότι μέχρι τέλος του 2021 τα εργοστάσια σε Τέξας και Βερολίνο θα έχουν αρχίσει να παραδίδουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.