ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τις παράνομες εξορύξεις χρυσού

Όπως υπογραμμίζει ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Κολομβία, οι παράνομες εξορύξεις χρυσού μολύνουν τα νερά των ποταμών με τοξικές ουσίες.

Πάνω από 520.000 στρέμματα γης σε φυσικούς βιότοπους, ή με άλλα λόγια επιφάνεια συγκρίσιμη με αυτή της Μαδρίτης, επλήγησαν από παράνομες εκμεταλλεύσεις χρυσού στην Κολομβία το 2020, αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ.

Πρόκειται για «ανησυχητική κατάσταση, διότι συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο Πιερ Λαπάκ, ο αντιπρόσωπος στην Κολομβία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC), παρουσιάζοντας έκθεση για το ζήτημα.

Συνολικά, σε 1.007.520 στρέμματα γης εντοπίστηκαν «αποδείξεις εκμετάλλευσης προσχωματικού χρυσού», σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου το 69% των εκμεταλλεύσεων αυτών έγινε παράνομα· συνέπειά του είναι η μόλυνση του νερού, ειδικά των ποταμών, με τοξικές ουσίες. Εξ αυτών, τα 520.000 στρέμματα βρίσκονταν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται φυσικά καταφύγια. Συγκριτικά, το 2019, εκμεταλλεύσεις φλεβών ή προσχωματικού χρυσού έγιναν σε 980.000 στρέμματα, το 66% χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «το οργανωμένο έγκλημα» βρίσκεται πίσω από την εξάπλωση της πρακτικής, που πλήττει κυρίως τα διαμερίσματα Μπολίβαρ (βόρεια), Αντιόκια (βορειοδυτικά) και Τσοκό (δυτικά).

Στις περιοχές αυτές, αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες διεκδικούν έσοδα από εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών και τις παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλευμάτων.

Οι πόροι αυτοί τροφοδοτούν την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, που μαίνεται για πάνω από μισό αιώνα. «Αυτές οι παράνομες οργανώσεις απειλούν τη βιοποικιλότητα και τρέφουν τη βία και τη φτώχεια», τόνισε ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κολομβία. Η έκθεση δεν διευκρινίζει ούτε την ποσότητα του χρυσού που προέρχεται από παράνομες εκμεταλλεύσεις, ούτε την εμπορική του αξία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η συνολική παραγωγή χρυσού στην Κολομβία αυξήθηκε από τους 37,5 τόνους το 2019 στους 47,8 τόνους το 2020, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου απογειώθηκε στις αγορές, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Σε σχεδόν τις μισές περιοχές όπου βρέθηκαν αποδείξεις εκμετάλλευσης προσχωματικού χρυσού εντοπίστηκαν επίσης καλλιέργειες κόκας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην εξαγωγή κοκαΐνης, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση του ναρκωτικού αυτού. Το τρέχον διάστημα, η Κολομβία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση της βίας μετά τη συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με τη FARC το 2016 και τον αφοπλισμό των ανταρτών της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από τον ΟΗΕ για Κύπρο ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οι γερουσιαστές τονίζουν ότι «η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιοριστεί στη ρητορική εάν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βαρώσια συνεχίσουν να παραβιάζονται».
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ ζητά διεθνή συμφωνία για την πώληση λογισμικών κατασκοπίας

Μετά το πρόσφατο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που επετράπησαν μέσα από το λογισμικό Pegasus, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του πως υπάρχουν εξελιγμένα εργαλεία που βάζουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.