ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
mpennet-israel
Φώτο: Shutterstock

Το Ισραήλ προειδοποιεί το Ιράν μετά την επίθεση στο τάνκερ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε πως περιμένει από την διεθνή κοινότητα να επισημάνει στο Ιράν πως έκανε ένα σοβαρό σφάλμα. Η Τεχεράνη απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.

Αποδείξεις εμπλοκής του Ιράν στη φονική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός τάνκερ που διαχειρίζεται η εταιρεία ενός Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα του Ομάν διαβεβαιώνει πως έχει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

«Μόλις άκουσα πως το Ιράν, με άνανδρο τρόπο, επιχειρεί να αποφύγει την ευθύνη του σε αυτήν την υπόθεση, αρνούνται (κάθε εμπλοκή). Εγώ μπορώ να πω με πλήρη βεβαιότητα πως το Ιράν έκανε αυτήν την επίθεση εναντίον του πλοίου (…). Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος σκοτώθηκαν την Πέμπτη, όταν δέχθηκε επίθεση το Mercer Street, ένα πετρελαιοφόρο υπό λιβεριανή σημαία, που ανήκει σε Ιάπωνες αλλά το διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση» στο περιστατικό αυτό.

«Αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι έκανε ένα σοβαρό σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πώς να στείλουμε ένα μήνυμα στο Ιράν, με τον δικό μας τρόπο», συμπλήρωσε ο Μπένετ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Οι Ιρανοί, που επιτέθηκαν στο πλοίο Mercer Street με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είχαν την πρόθεση να επιτεθούν εναντίον ενός ισραηλινού στόχου, όμως η πράξη πειρατείας που έκαναν στοίχισε τη ζωή σε έναν Βρετανό και έναν Ρουμάνο πολίτη», σημείωσε ο Μπένετ, ένας πρώην υπουργός Άμυνας, που προκρίνει την υιοθέτηση σκληρής γραμμής προς το Ιράν.

Το Ιράν είπε σήμερα ότι δεν είχε ανάμειξη στην επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου υπό ισραηλινή διαχείριση στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, αναφορικά με περιστατικό των προηγούμενων ημερών που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και για το οποίο το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν.

«Το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) έχει δημιουργήσει ανασφάλεια, τρόμο και βία…αυτές τις κατηγορίες για ανάμειξη του Ισραήλ, η Τεχεράνη τις καταδικάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά. «Τέτοιου είδους κατηγορίες έχουν στόχο από την πλευρά του Ισραήλ να αποσπάσουν την προσοχή από τα γεγονότα και είναι αβάσιμες».

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το τι συνέβη στο τάνκερ. Η Zodiac Maritime έκανε λόγο για «υποψίες περί πειρατείας» ενώ πηγή στο Κέντρο Ασφάλειας Ναυτιλίας του Ομάν αναφέρθηκε σε ατύχημα που συνέβη έξω από τα χωρικά ύδατα του Ομάν. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν στοιχεία των υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι το Ιράν είναι ο βασικός τους ύποπτος για το περιστατικό, με Αμερικανό αξιωματούχο του τομέα άμυνας να υποστηρίζει πως το πλοίο φαίνεται ότι επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, καθώς το Μέτωπο Αντίστασης μετέτρεψε τη στρατηγική του υπέρ της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή προειδοποίηση πριν το περιστατικό σε βρετανική βάση

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για ιρανική επίθεση σε βάση της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις βρετανικές κυρώσεις κατά των οικισμών. Πέντε Βρετανοί συνελήφθησαν για τρομοκρατία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.