ΓΔ: 905.5 0.16% Τζίρος: 2.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:53:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η άρση των μέτρων διατηρεί υψηλά την μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για προϊόντα έχει εκτιναχθεί όμως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν στείλει στα ύψη τα κόστη των εισροών. Κατασκευαστές και προμηθευτές δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίστηκε να κινείται η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε εκτίναξη της ζήτησης, όμως τα προβλήματα στην προσφορά, καθώς παρατηρούνται ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έστειλαν στα ύψη τα κόστη εισροών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο από το ρεκόρ των 63,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αλλά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στις 62,6 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε από τις 62,6 μονάδες τον Ιούνιο στις 61,1 τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο, χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης ενισχύθηκε με ρυθμό 2% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

«Το γεγονός πως η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη χαλάρωσε λίγο τον Ιούλιο μετά το ρεκόρ που σημείωσε το β’ τρίμηνο δεν είναι από μόνη της σημαντική αιτία ανησυχίας», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Chris Williamson και προσθέτει ότι «η έρευνα του Ιουλίου έφερε επίσης στο φως περαιτέρω σημάδια πως οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές τους δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται ακόμα περισσότερο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ