ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

«Καμπανάκι» από ΕΕ για τις πυρκαγιές στη Μεσόγειο

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) αναφέρει πως οι πυρκαγιές που πλήττουν την Μεσόγειο αυξάνονται με ταχύτητα και απειλούν την ποιότητα αέρα της περιοχής.

Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών, ενώ το κύμα καύσωνα στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο νέων δασικών πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, προειδοποιεί το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus που λειτουργεί υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή καθιστά πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας έχουν εκτοξεύσει τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές, αν και μόνες οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πυροδοτούν πυρκαγιές, διότι χρειάζεται πηγή ανάφλεξης.

Η Υπηρεσία που παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων και επίγειων σταθμών και προειδοποιεί ότι οι εκπομπές και η ένταση των δασικών πυρκαγιών αυξάνεται με ταχύτητα στην Τουρκία και τη Νότια Ιταλία. Στην Τουρκία, η Ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη το 2003.

Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής και η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών καθώς ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus Mark Parrington.

Η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές από το τέλος του Ιουλίου. Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να στείλουμε βοήθεια καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Ευχαριστώ την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία για την ταχεία ανάπτυξη πυροσβεστικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και μιας ομάδας πυροσβεστών για υποστήριξη χωρών που πλήττονται πολύ από δασικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή που αρκετές μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν πυρκαγιές, η Πολιτική Προστασία της ΕΕ διασφαλίζει ότι τα εργαλεία πυρόσβεσης που χρησιμοποιούνται είναι στη μέγιστη χωρητικότητα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ σε περιόδους ανάγκης».

Αυτή η υποστήριξη έρχεται πέρα από τις συντονισμένες από την ΕΕ επιχειρήσεις πυρόσβεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία, καθώς και στη Σαρδηνία της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου. Δορυφορικοί χάρτες από τον κοινοτικό δορυφόρο Copernicus Emergency Management παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση και να διοχετεύσουν τη βοήθεια της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά τoυ έτους ξέσπασε στη Γαλλία στα σύνορα με την Ισπανία

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε πως οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί «σε έκταση 9.300 στρεμμάτων στα ανατολικά Πυρηναία» και ότι «300 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους».
Fotia, Pirkagia
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πυρκαγιές στη βόρεια Ισπανία έχουν τεθεί πλέον υπό έλεγχο

Υπήρξε «σαφώς συντονισμένη δράση περιβαλλοντικών τρομοκρατών», που θα μπορούσε να προκαλέσει «εκατοντάδες θανάτους», κατήγγειλε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδιασμός για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στις πυρκαγιές

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνάντηση των αρμόδιων ευρωπαίων υπουργών για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Australia-fotia-pyrkagies
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ έπειτα από ιστορική περίοδο ξηρασίας

Οι επιπτώσεις της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής καταγράφονται για ακόμη μια φορά, καθώς στο Κολοράντο των ΗΠΑ περισσότερες από 350 κατοικίες έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές μαζί με χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.