ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Ρουκέτα» Ερντογάν στην τουρκική λίρα: Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων

Παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τον Αύγουστο πρέπει να μειώσει το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα, προκαλώντας αναστάτωση και σημαντική πτώση της λίρας.

Αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος προκαλούν κοινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν ο οποίος προανήγγειλε μείωση επιτοκίων των Αύγουστο επαναφέροντας μάλιστα την αλλόκοτη θεωρία του, συμφωνα με την οποία τα χαμηλά επιτόκια μειώνουν τον πληθωρισμό. 

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου ύστερα από αρκετές εβδομάδες ηρεμίας ενώ πριν από λίγο η ισοτιμία της ισορροπούσε στις 8,55 λίρες με απώλειες της τάξεως του 0,80%. 

Μιλώντας χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΗaber ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «θα πάμε σε μια μείωση των επιτοκίων και δεν θα έχουμε άλλο υψηλά επιτόκια» εξηγώντας ότι «τα υψηλά επιτόκια θα μας φέρουν υψηλό πληθωρισμό ενώ τα χαμηλά επιτόκια θα φέρουν χαμηλό πληθωρισμό». Σχετικά με το χρόνο της μείωσης των επιτοκίων ο τούρκος πρόεδρος παρακάμπτωντας την κεντρική τράπεζα ανήγγειλε ότι το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι ο αύγουστος «και από τον Αύγουστο ελπίζουμε να κινηθούμε προς τον χαμηλότερο πληθωρισμό».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ο Ερντογάν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο δηλώνοντας και τότε ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ειναι αναγκαίο για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Μια εκτίμηση που βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την οικονομική θεωρία σύμφωνα με την οποία η μείωση επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

Μέχρι τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου προέρδρου οι αναλυτές των τραπεζών και των επενδυτικών οίκων εκτιμούσαν ότι δεν θα γινόταν άμεσα μια μείωση επιτοκίου χαμηλότερα από το 19% καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 18,95% από 17,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά 44,9%. 

Παρολα αυτά φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ανάγκη για μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς επιδιώκει να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους κινδύνους που θα δημιουργούσε μια μείωση επιτοκίου στην παρούσα φάση με σημαντικότερο μια νέα σοβαρή υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας. 

Αναλυτές υποδέχθηκαν με αιχμηρά σχόλια τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management  είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για τα συνήθη ανόητα σχόλια από τον Ερντογάν για τα επιτόκια και υπογράμμισε οτι η λίρα έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά όταν ο τούρκος πρόεδρος αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για το θέμα. «Μπορεί κάποιος να του στείλει το μήνυμα; Τα υψηλά επιτόκια δεν προκαλούν πληθωρισμό. Ο Ερντογάν κάνει λάθος, λάθος, λάθος!»

Σημειώνεται τέλος ότι η χρονική συγκυρία εντός της οποίας γίνονται οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για να εξετάσει τα επιτόκια την επόμενη Πέμπτη. Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν έχει αλλάξει τρεις φορές Διοικητή στην κεντρική τράπεζα απομακρύνοντας την τελευταία φορά τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς προχωρώντας σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να υποστηριχθεί η λίρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία αποχώρησε σήμερα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.