ΓΔ: 865.48 -0.67% Τζίρος: 51.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
usa-economy-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στρέφονται στον Μιτς Μακόνελ για την κρίση χρέους

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί «έχουν κάθε ευκαιρία να αυξήσουν την οροφή του χρέους, που καλύπτει το απερίσκεπτο νομοσχέδιο δαπανών και θα το πράξουν».

Τι συμβαίνει όταν μία κρίσιμη προθεσμία πέφτει πάνω σ' ένα ακίνητο αντικείμενο;, αναρωτιέται το POLITICO, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο θα το μάθει όταν η υποβόσκουσα κρίση χρέους των ΗΠΑ συναντήσει τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Με την απειλή της κήρυξης αδυναμίας πληρωμής του χρέους των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ να παραμένει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο το φθινόπωρο, οι Δημοκρατικοί προχωρούν με τα σχέδια τους για την πολιτική τους ατζέντα, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους από τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό. Έτσι, υπολογίζουν στον Μακόνελ για να τους παράσχει τις απαραίτητες ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να ξεπεράσουν τις διαδικαστικές καθυστερήσεις και παρατάσεις συζητήσεων, που καθυστερούν την ψήφιση ενός νομοθετικού μέτρου (filibuster), ώστε να αποφευχθεί μία οικονομική καταστροφή.

Ωστόσο, ο Μακόνελ φαίνεται αμετακίνητος. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι έχει οχυρωθεί πίσω από τις θέσεις του, σύμφωνα με συμβούλους και συναδέλφους του. Ο ίδιος δήλωσε χθες στο Καπιτώλιο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει τη θέση του: Οι Δημοκρατικοί «έχουν κάθε ευκαιρία να αυξήσουν την οροφή του χρέους, που καλύπτει το απερίσκεπτο νομοσχέδιο δαπανών και θα το πράξουν». Είναι μία πραγματική πρόκληση τόλμης για τους Δημοκρατικούς: Είτε θα ψηφίσουν μία αύξηση του χρέους υπό κομματική πειθαρχία ή θα επωμισθούν το τοξικό πολιτικό κλίμα μίας πιστωτικής χρεοκοπίας, με τους Ρεπουμπλικάνους να παραμένουν στο περιθώριο.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί στοιχηματίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν διαφορετική άποψη σε λίγες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο, να εξηγούν πώς θα ξεπεράσουν την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων. Αντ’ αυτού προβλέπουν ότι η πλευρά του Μακόνελ θα αναλάβει δράση. Ως άμεση συνέπεια της στάσης αυτής, υπάρχει σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο παιχνίδι πολιτικού κρυφτού μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τα οικονομικά.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «δεν χρειάζεται ούτε μία ψήφο των Ρεπουμπλικάνων και νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με την πληροφορία αυτή» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Τίλις. «Αν αποτύχει, δεν νομίζω ότι θα το χρεωθεί. Ελπίζω ότι θα καταλάβουν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» φως από Γερουσία για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ

Μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ενέκριναν το κείμενο που αυξάνει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ στα 480 τρισ. δολάρια και την επόμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο. Σκληρή κριτική για την στάση των Ρεπουμπλικάνων.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση των ΗΠΑ για μείωση του χρέους των φτωχών χωρών λόγω κορονοϊού

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Πεκίνο να συμμετέχει πλήρως στις πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των χρεών φτωχών χωρών. Καμπανάκι και από ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση των χρεών.