ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:ΑΠΕ

ΟΠΕΚ: Ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2021

Η βεβαιότητα του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε σήμερα την πρόβλεψή του για ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2021 και περαιτέρω αύξηση την επόμενη χρονιά, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού που ασκεί πιέσεις στις τιμές. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανέφερε σε μηνιαία έκθεσή του ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 5,95 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ή 6,6%, με την εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε ανακοίνωση. «Ωστόσο, παραμένουν πολυάριθμες προκλήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να αποδυναμώσουν αυτή τη δυναμική. Ιδιαίτερα, οι εξελίξεις που σχετίζονται με την COVID-19 χρειάζονται στενή παρακολούθηση». Η βεβαιότητα του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του. Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, μια πρόβλεψη επίσης αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η τιμή του πετρελαίου κινούνταν πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Οι τιμές αυξήθηκαν φέτος στα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδά τους πάνω από τα 77 δολάρια, χάρη στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και τις μειώσεις στην προσφορά από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, αν και οι ανησυχίες για το στέλεχος Δέλτα ασκούν πιέσεις.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021 στο 5,6% από το 5,5% με βάση την υπόθεση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι περιορισμένος, αν και προειδοποίησε για «σημαντικές αβεβαιότητες». Η πρόβλεψη για το 2022 αναθεωρήθηκε επίσης οριακά προς τα πάνω στο 4,2%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες συμφωνίας για το πετρέλαιο: Συνεδριάζει αύριο ο ΟΠΕΚ

Εκτονώνεται η πρωτοφανής αντιπαράθεση της Σ. Αραβίας με τα Εμιράτα και αναμένεται συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, ενώ η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα και προβλέπεται να επανέλθει το 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα.