ΓΔ: 2096.3 0.44% Τζίρος: 161.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:39
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το εμβληματικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Σκληρό μήνυμα από ΕΕ προς Πολωνία για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσθηκε από το πολωνικό κοινοβούλιο, απαγορεύεται σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σ' ένα πολωνικό μέσο ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε σήμερα «το αρνητικό μήνυμα» για την ελευθερία του Τύπου που στέλνει η ψήφιση στην Πολωνία ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης. «Το πολωνικό νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα. Έχουμε ανάγκη ένα νόμο σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου», αντέδρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που είναι αρμόδια για τις αξίες, με σχόλιο στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η διαφορετικότητα στις απόψεις είναι αυτό που οι ισχυρές δημοκρατίες καλωσορίζουν και όχι αυτό που καταπολεμούν», πρόσθεσε. «Ο νέος πολωνικός νόμος είναι μια σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. Η Πολωνία έδειξε πριν από 30 χρόνια τον δρόμο της ελευθερίας και του πλουραλισμού. Ας υπεραπιστούμε αυτές τις κοινές και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε επίσης στο Twitter ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, που αναφέρεται ως «Lex TVN» και ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, από το κοινοβούλιο, δέχτηκε τα πυρά της πολωνικής αντιπολίτευσης, η οποία τον θεωρεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και εκτιμά πως θα επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πολωνία διαλύθηκε εξαιτίας αυτού του νόμου, καθώς αποχώρησε απ' αυτόν ένα κόμμα. Όμως το σχετικό νομοσχέδιο υιοθετήθηκε, με 228 ψήφους έναντι 216, χάρη στις ψήφους των βουλευτών του αντισυστημικού σχηματισμού Kukiz 15.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για να εμποδισθούν ξένες εχθρικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία. Απαγορεύει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σ' ένα πολωνικό μέσο ενημέρωσης.

Ο εν λόγω νόμος μπορεί να αναγκάσει τον αμερικανικό όμιλο Discovery να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του στο ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, που είναι συχνά επικριτικό έναντι της συντηρητικής κυβέρνησης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την ψήφιση αυτού του νόμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια από Κομισιόν για τις συλλήψεις στην υπόθεση Καραϊβάζ

Για την κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα σημείωσε πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη της Ελλάδας για τον νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από Κομισιόν για ενίσχυση μικρομεσαίων και μέσων ενημέρωσης

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ. Εγκρίθηκε και η στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ΜΜΕ.
Χέρια με ευρώ χαρτονομίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο σχέδιο για επιδοτήσεις: Ενισχύσεις, διαφάνεια και αλλαγές σε ελέγχους

Η ΕΕ ενέκρινε το ελληνικό Σχέδιο Δράσης για αγροτικές επιδοτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεσες πληρωμές και δίκαιη κατανομή ενισχύσεων. Από το 2025 εφαρμόζεται μεταβατικό σύστημα και από το 2026 πλήρης ψηφιακή διαχείριση.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο αναμένει την πορεία των συνομιλιών ΗΠΑ - Ουκρανίας για ειρήνη

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες στη Γενεύη, όπου ΗΠΑ και Ουκρανία κατέληξαν σε «βελτιωμένο ειρηνευτικό πλαίσιο», και αναμένει την εξέλιξη του διαλόγου πριν τοποθετηθεί.
Γιώργος Αυτιάς Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς: Ζητά οικονομική στήριξη Κομισιόν για Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς, ζητά με επιστολή του ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη για Κέρκυρα, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και εκτεταμένες καταστροφές.
Ηλιακός θερμοσίφωνας ηλιοβασίλεμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κομισιόν στηρίζει τα ηλιακά θερμικά και τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης» προβλέπει 130.100 νέα ηλιακά συστήματα, με 26.020 για ευάλωτα νοικοκυριά, στηρίζοντας τον κλάδο και την ενεργειακή μετάβαση.