ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Σκληρό μήνυμα από ΕΕ προς Πολωνία για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσθηκε από το πολωνικό κοινοβούλιο, απαγορεύεται σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σ' ένα πολωνικό μέσο ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε σήμερα «το αρνητικό μήνυμα» για την ελευθερία του Τύπου που στέλνει η ψήφιση στην Πολωνία ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης. «Το πολωνικό νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα. Έχουμε ανάγκη ένα νόμο σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου», αντέδρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που είναι αρμόδια για τις αξίες, με σχόλιο στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η διαφορετικότητα στις απόψεις είναι αυτό που οι ισχυρές δημοκρατίες καλωσορίζουν και όχι αυτό που καταπολεμούν», πρόσθεσε. «Ο νέος πολωνικός νόμος είναι μια σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. Η Πολωνία έδειξε πριν από 30 χρόνια τον δρόμο της ελευθερίας και του πλουραλισμού. Ας υπεραπιστούμε αυτές τις κοινές και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε επίσης στο Twitter ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, που αναφέρεται ως «Lex TVN» και ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, από το κοινοβούλιο, δέχτηκε τα πυρά της πολωνικής αντιπολίτευσης, η οποία τον θεωρεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και εκτιμά πως θα επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πολωνία διαλύθηκε εξαιτίας αυτού του νόμου, καθώς αποχώρησε απ' αυτόν ένα κόμμα. Όμως το σχετικό νομοσχέδιο υιοθετήθηκε, με 228 ψήφους έναντι 216, χάρη στις ψήφους των βουλευτών του αντισυστημικού σχηματισμού Kukiz 15.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για να εμποδισθούν ξένες εχθρικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία. Απαγορεύει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σ' ένα πολωνικό μέσο ενημέρωσης.

Ο εν λόγω νόμος μπορεί να αναγκάσει τον αμερικανικό όμιλο Discovery να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του στο ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, που είναι συχνά επικριτικό έναντι της συντηρητικής κυβέρνησης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την ψήφιση αυτού του νόμου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα για ταξιδιώτες από Αφρική

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως θα προταθεί να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά μέτρα ανακούφισης έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα

Μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να εξεταστούν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν στην προσφορά ενέργειας σε προσιτή τιμή στα νοικοκυριά και τις εταιρείες.