ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο ΟΗΕ ζητά διεθνή συμφωνία για την πώληση λογισμικών κατασκοπίας

Μετά το πρόσφατο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που επετράπησαν μέσα από το λογισμικό Pegasus, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του πως υπάρχουν εξελιγμένα εργαλεία που βάζουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.

Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν ένα διεθνές μορατόριουμ στην πώληση τεχνολογιών επιτήρησης εν αναμονή του προσδιορισμού ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνδέονταν με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus.

Στα μέσα Ιουλίου, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από μια κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε πως το λογισμικό Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO, επέτρεψε την υποκλοπή των τηλεφωνικών αριθμών τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 ανδρών και γυναικών πολιτικών, 85 υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη 65 επικεφαλής επιχειρήσεων από διάφορες χώρες.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από το γεγονός πως πολύ παρεμβατικά εξελιγμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούνται, να εκφοβίζονται και να φιμώνονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι», δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, στην ιδιωτική ζωή και στην ελευθερία, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία», προστίθεται.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τρεις ειδικούς εισηγητές/εισηγήτριες του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνη για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η Ιρέν Χαν, και την Ομάδα Εργασίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερεθνικών κοινωνιών.

«Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι τεχνολογίες επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για άλλη μια φορά, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επεξεργαστεί ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να προβλέψουν, να ελαφρύνουν και να επανορθώσουν την αρνητική επίδραση των τεχνολογιών επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ενδιαμέσως να υιοθετήσουμε ένα μορατόριουμ για την πώληση και τη μεταβίβασή τους», ανέφεραν.

Η δημοσιογραφική εργασία για τον Pegasus, βασίζεται σε έναν κατάλογο 50.000 επιλεγμένων τηλεφωνικών αριθμών από τους πελάτες της NSO από το 2016, που απέκτησε η οργάνωση Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία. Οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ισραήλ "να αποκαλύψει πλήρως τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να εξετάσει τις συναλλαγές εξαγωγής της NSO υπό το φως των δικών της υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

«Είναι υποχρέωση των κρατών να ελέγχουν ότι επιχειρήσεις όπως ο Όμιλος NSO δεν πωλούν ή δεν μεταβιβάζουν τεχνολογίες σε κράτη και οντότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δεν κάνουν συμβόλαια μαζί τους», επιμένουν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ-κλίμα: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της Συνόδου του ΟΗΕ

Λόγω της πανδημίας, οι αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη είναι ολιγομελείς και οι περισσότερες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης θα γίνουν διαδικτυακά, ή με συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η εκλογική επιτροπή καταγγέλλει κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό

Δύο επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο να σκανάρουν τον ιστότοπο της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τυχόν αδυναμίες και το τρίτο περιστατικό ήταν μια επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).