ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Αύγουστο

Η συνεχιζόμενη έλλειψη υλικών και μεταφορικής δυνατότητας σημαίνει ότι οι πωλητές των προϊόντων, που χρειάζονται τα εργοστάσια, μπορούσαν ξανά να αυξήσουν τις χρεώσεις τους.

Ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορονοϊού συνέχισαν να περιορίζουν την προσφορά πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, αυξάνοντας τις τιμές. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό αύξησε τη ζήτηση, αλλά πολλές εταιρείες ανέφεραν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ελλείψεις σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 τον Ιούλιο και λίγο χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (61,5 μονάδες), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 61,1 τον Ιούλιο.

«Οι μεταποιητικές εταιρείες της Ευρωζώνης κατέγραψαν, για έναν ακόμη μήνα, ισχυρή παραγωγή τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται για 14ο συνεχόμενο μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Το κυρίαρχο θέμα, ωστόσο, ήταν και πάλι μία έλλειψη εξαρτημάτων, με τους προμηθευτές είτε να μη μπορούν να παραγάγουν αρκετά είτε να μην έχουν επαρκή δυνατότητα μεταφοράς τους με πλοία για να καλύψουν τη ζήτηση», πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη υλικών και μεταφορικής δυνατότητας σημαίνει ότι οι πωλητές των προϊόντων, που χρειάζονται τα εργοστάσια, μπορούσαν ξανά να αυξήσουν τις χρεώσεις τους. ‘Έτσι, ο δείκτης τιμών εισροών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, στις 87,0 μονάδες, αλλά ελαφρά χαμηλότερος από το επίπεδο - ρεκόρ των 89,2 μονάδων τον Ιούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν τα εργοστάσια και πάλι σημαντικά τις τιμές τους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 3% που είναι υψηλό 10ετίας, τροφοδοτούμενος από τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η Eurostat, τα οποία δοκιμάζουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές. Παρά τις αυξήσεις των τιμών, ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική και τα εργοστάσια αύξησαν τον ανεκτέλεστο όγκο εργασιών τους, παρά το γεγονός ότι αύξησαν την απασχόληση και μείωσαν δραστικά τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωζώνη: Στις 58,2 μονάδες υποχώρησε ο PMI μεταποίησης τον Φεβρουάριο

H αναπτυξιακή δυναμική του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης yποχώρησε λίγο τον Φεβρουάριο, ωστόσο όμως η δραστηριότητά του εξακολούθησε να είναι ισχυρή και οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώθηκαν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η άρση των μέτρων διατηρεί υψηλά την μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για προϊόντα έχει εκτιναχθεί όμως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν στείλει στα ύψη τα κόστη των εισροών. Κατασκευαστές και προμηθευτές δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.