ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σ. Κουρτς: Να αποτραπεί μεταναστευτικό κύμα όπως αυτό του 2015

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης του 2015», τόνισε σε δηλώσεις του ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν προειδοποιεί ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν προτίθεται να δεχθεί περισσότερους Αφγανούς. Ο κ. Κουρτς τονίζει ακόμη ότι η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική από αυτήν του 2015 και αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ελληνική κυβέρνηση «η οποία μάχεται δυναμικά την παράνομη μετανάστευση» και στη «διαφορετική στάση» της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης του 2015», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην BILD TV και επισημαίνει ότι «έχουμε ακόμη πολλές επιλογές προκειμένου να αποτρέψουμε μια επανάληψη του 2015». Εκείνη την εποχή, εξηγεί, πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη μια εκστρατεία για απεριόριστη είσοδο. «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για τη μετακίνηση ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη ώστε να μπορούν να επιλέξουν σε ποια χώρα θα υποβάλουν αίτηση ασύλου. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική», προσθέτει ο αυστριακός Καγκελάριος και τονίζει ότι «στηρίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια επιτόπου, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε οικειοθελώς Αφγανούς στην Αυστρία».

Τώρα, αναφέρει, «έχουν γίνει επενδύσεις στην προστασία των συνόρων, για παράδειγμα υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που μάχεται δυναμικά την παράνομη μετανάστευση», ενώ «υπάρχει μια διαφορετική στάση στην Τουρκία». Είναι σημαντικό οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν να στηριχθούν μέσω ανθρωπιστικών προσπαθειών και παροχής βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες, υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς και αναφέρει ότι η Αυστρία εξακολουθεί να πραγματοποιεί απελάσεις Αφγανών, αλλά όχι προς το Αφγανιστάν, καθώς πολλοί προέρχονται από το Ιράν και άλλες χώρες. «Σε ό,τι αφορά την Καμπούλ και το Αφγανιστάν, απελάσεις αυτή τη στιγμή θα ήταν νομικά και ρεαλιστικά ανέφικτες», διευκρινίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Στοπ» από ΕΕ στην Ιταλία για τον περιορισμό της δράσης των ΜΚΟ

Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τη δράση των ανθρωπιστικών πλοίων, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους ενθαρρύνει επίδοξους μετανάστες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου, από την Αφρική προς την Ιταλία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στο Μεξικό για αμερικανικά μέτρα για το μεταναστευτικό

Η νέα ποσόστωση προβλέπει 30.000 άδειες νόμιμης εργασίας για ανθρώπους που έχουν κάποιον ανάδοχο στις ΗΠΑ. Όσοι εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια θα συνεχίσουν να διατρέχουν κίνδυνο απέλασης.