ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Νέα άνοδος Σοσιαλδημοκρατών, νέα πτώση Χριστιανοδημοκρατών

Εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 43% (+2%), τον Άρμιν Λάσετ και την Αναλένα Μπέρμποκ το 16% αντίστοιχα (αμετάβλητα τα ποσοστά τους). Το 29% δεν θα ψήφιζε κανένα εξ αυτών των τριών υποψηφίων καγκελαρίων.

Σημερινή δημοσκόπηση του δικτύου ARD δείχνει ότι συνεχίζεται η καθοδική πορεία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), αφού θα τους ψήφιζε μόνο το 20%. Θα ελάμβαναν επομένως 7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση της 20ής Αυγούστου, δηλαδή πριν από την τηλεμαχία των τριών υποψηφίων καγκελαρίων την περασμένη Κυριακή.

Αντιθέτως, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών οδηγεί το κόμμα του σε απροσδόκητα ύψη: το 25% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε το SPD (+5%), τους Πράσινους θα επέλεγε το 16% (-3%), τους Φιλελεύθερους (FDP) τo 13% (+1%), το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία το 12% (+2%), ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το 6% (αμετάβλητο ποσοστό). Αυξάνεται επίσης η δημοτικότητα του Όλαφ Σολτς. Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με τη δουλειά του (+8%). Αυτό καθιστά τον Σολτς τον πιο δημοφιλή πολιτικό αμέσως μετά την καγκελάριο Μέρκελ (64%) και ξεπερνά εκείνο του προέδρου της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ (54%). Η δημοφιλία του υποψήφιου καγκελαρίου Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ ανέρχεται σε 20% και της Αναλένα Μπέρμποκ, της υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων, φτάνει το 25%.

Εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 43% (+2%), τον Άρμιν Λάσετ και την Αναλένα Μπέρμποκ το 16% αντίστοιχα (αμετάβλητα τα ποσοστά τους). Το 29% δεν θα ψήφιζε κανένα εξ αυτών των τριών υποψηφίων καγκελαρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το CDU κερδίζει με διαφορά τις τοπικές εκλογές στο Σλεσβιγκ, στην Γερμανία

Καθαρή επικράτηση πέτυχε το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, CDU, στις τοπικές εκλογές του ομοσπονδιακού κρατιδίου Σλεσβιγκ-Χολστάιν. Να σημειωθεί ότι το κόμμα ηττήθηκε πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές του 2021.
Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μέχρι τέλος του έτους

Ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει πως μια κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Germania-ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Διεργασίες των Πρασίνων για να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Το κόμμα των Πρασίνων που ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών συνεδριάζει ώστε να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το SPD ελπίζει να υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλος του έτους.