ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katar-qatar-kolpos-aravia
Φώτο: Shutterstock

Κατάρ: Ο μεσολαβητής που βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας

«Η Ντόχα έγινε η Γενεύη της Μέσης Ανατολής, ένα μέρος όπου οι αντιμαχόμενοι μπορούν να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος», εκτιμά ο Κόλιν Κλαρκ του Soufan Center.

Υπουργοί το επισκέπτονται συνεχώς, κάποιες χώρες μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Αφγανιστάν, όλη η διεθνής κοινότητα εξαίρει τις προσπάθειές του να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ: το Κατάρ έχει αναχθεί σε βασικό παράγοντα στην αφγανική κρίση αναλαμβάνοντας ένα ρόλο ουδέτερου και ικανού μεσολαβητή.

Το Κατάρ είχε αρχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν ήδη από το 2013, έπειτα από αίτημα του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομάμα. Στη συνέχεια, το 2020, φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ταλιμπάν και αργότερα τις συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης.

«Το Κατάρ απέκτησε τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή που επιθυμεί να βοηθήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν τις συγκρούσεις», εκτιμά ο Κόλιν Κλαρκ του Soufan Center, ένα think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Η Ντόχα έγινε η Γενεύη της Μέσης Ανατολής, ένα μέρος όπου οι αντιμαχόμενοι μπορούν να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος», προσθέτει.

Από το εμιράτο του Κόλπου πέρασαν μέσα σε οκτώ ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που αναμένεται στη Ντόχα αύριο Δευτέρα, έχει δηλώσε ότι πρόκειται να εκφράσει «τη βαθιά του ευγνωμοσύνη» προς το Κατάρ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν αλλοδαπών και Αφγανών που έφυγαν για να γλιτώσουν τα αντίποινα των Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντόμινικ Ράαμπ έκανε λόγο για μια εντυπωσιακή επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη της εποχής μας, στην οποία η συνεργασία με τους φίλους μας στο Κατάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο».

Εξάλλου στη Ντόχα θα μεταφερθούν από το Αφγανιστάν οι πρεσβείες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Το Κατάρ κατάφερε να αναχθεί σε απαραίτητο εταίρο στην περιοχή. Ο πρεσβευτής της χώρας στο Αφγανιστάν Σάιντ μπιν Μπουμπάρακ αλ Χαγιαρίν συνόδευσε προσωπικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Αμερικανούς πολίτες και νεαρές Αφγανές.

Η επιστροφή του Κατάρ στο κέντρο της διπλωματίας είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη καθώς ως τον Ιανουάριο το Εμιράτο δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με τους γείτονές του.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τον Ιούνιο του 2017 τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα, την οποία κατηγορούσαν ότι στηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις, ότι έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και την Τουρκία, αλλά και ότι προκαλεί αστάθεια στην περιοχή. Το Κατάρ πάντα αρνούνταν τις κατηγορίες αυτές και δήλωνε θύμα ενός «αποκλεισμού», ενώ κατήγγειλε και το πλήγμα στην κυριαρχία του.

Έκτοτε το εμιράτο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων, αν και ο ρόλος του δεν είναι πάντα διαφανής ούτε αποφεύγει τις επικρίσεις.

Τα όρια της διπλωματίας του Κατάρ

Ο γαλλικός ιστότοπος Intelligence Online ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κατάρ «πείστηκαν από τους Ταλιμπάν για την πρόθεσή τους να μοιραστούν την εξουσία» με την αφγανική κυβέρνηση.

Ο ειδικευμένος ιστότοπος επισημαίνει επίσης ότι «η Ντόχα παρατηρεί με έκπληξη από τις 15 Αυγούστου το χάσμα μεταξύ των δεσμεύσεων των εξόριστων πολιτικών εκπροσώπων (των Ταλιμπάν) και την πραγματικότητα επί του πεδίου».

Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πόσο διάστημα το Κατάρ θα καταφέρει να διατηρήσει τον ρόλο του μεσολαβητή.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, διερωτάται αν οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν στη Ντόχα «θα είναι ικανοί να διατηρήσουν μια σημαντική θέση στον μηχανισμό» εξουσίας των Ταλιμπάν. Εκεί θα κριθούν τα όρια του ρόλου του Κατάρ.

«Φαντάζομαι ότι τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες», προσθέτει. «(Καθώς οι Αμερικανοί) γνωρίζουν ότι το Κατάρ διαθέτει χρόνια επαφών που μπορούν να αξιοποιηθούν (…) Το Κατάρ παίζει αυτό τον σημαντικό και χρήσιμο ρόλο» για τις ΗΠΑ, εξηγεί ο Ρόμπερτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό

«Εάν νομίζουν πως βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και προτού το κίνημα καταθέσει την απάντησή του, θα υποχρεώσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της, τρέφουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε ο Χανίγια.
CIA, USA, biden
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της CIA μεταβαίνει στο Κάιρο για τους ομήρους της Χαμάς

Η Ουάσινγκτον ανακοινώνει αυτή τη νέα της προσπάθεια μετά την πίεση που άσκησε χθες, Πέμπτη, στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει χωρίς καθυστέρηση μια συμφωνία για εκεχειρία.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ επιστρέφει αύριο στις συνομιλίες για ανακωχή στη Γάζα

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να στείλει αντιπροσωπείες στην Αίγυπτο και το Κατάρ, όπου διαπραγματευτές προσπαθούν να πετύχουν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία

«Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι η μία από τις ομάδες (των διαπραγματευτών) αποσύρθηκε» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μάτζιντ Αλ Ανσάρι.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΥΠΕΞ πέντε αραβικών χωρών συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αναγκαίες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να διασφαλιστεί η παράδοση όλης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.
ΔΙΕΘΝΗ

Αρνητική η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

Η Χαμάς προτείνει συγκεκριμένα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας 42 όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.