ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Στο επίκεντρο του Eurogroup η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,3% με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021.

Με την oικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας στα κράτη μέλη καθώς και η φερεγγυότητα εταιρειών, να βρίσκονται στο επίκεντρο, ξεκίνησε σήμερα η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σλοβενία. Αν και στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομική ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη από ότι αναμένονταν, οι αβεβαιότητες που προκαλεί η πανδημία καλεί για επαγρύπνηση, με τους υπουργούς να ενημερώνονται επίσης από την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, το Eurogroup αναμένεται να χαιρετίσει το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, χάρη ιδίως στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μετά από πτώση 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,3% (β' τρίμηνο 2021 έναντι β' τρίμηνο 2020). Όπως σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδο προ κρίσης, ως το τέλος του 2021. Ωστόσο, υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει ενεργοποιημένη ως το τέλος του 2022. Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος «είναι πολύ αργά να αλλάξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές», καθώς οι χώρες της ευρωζώνης προετοιμάζουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για το 2022. Η δε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2021, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και μόλις η Επιτροπή υποβάλει τις προτάσεις της.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμόν, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επιδημιολογική κατάσταση με την COVID-19, δεδομένης της σημασίας του για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία. Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και θα ανταλλάξουν απόψεις με την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρένε Τινάγκλι.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση στην ευρωζώνη, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας σε οικονομικούς τομείς και περιοχές. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει βασικό ρόλο για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, το Eurogroup θα συζητήσει για τη φερεγγυότητα των εταιρειών και πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και την οικονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη, στην περίοδο της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωζώνη στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ στο Ecofin θα πέσει στο τραπέζι ο προσανατολισμός που πρόκειται να έχει η Ευρώπη για την επιβολή παγκόσμιου φόρου στις πολυεθνικές.
Pascal_Donohoe
ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναχιου: Θα συνεχιστεί και το 2022 η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμανε τις «πολύ θετικές τάσεις» που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα είπε ότι λαμβάνεται υπόψη και ο πληθωρισμός.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη ο Π. Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ισχυρή οικονομική απάντηση που έδωσαν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχία των εμβολιασμών δίνει αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης.
centeno
ΔΙΕΘΝΗ

Σεντένο: Ύφεση 9% το 2020 δείχνουν οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη

Ακόμα και αν το 2012 υπάρξει ανάπτυξη, «θα συνεχίσουμε να είμαστε πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία», τόνισε ο Μ. Σεντένο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απάντηση στην πανδημία παραμένει το κύριο μέλημα.