ΓΔ: 907.62 0.96% Τζίρος: 75.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

AUKUS: Ανακοινώσεις κατευνασμού της Γαλλίας από ΗΠΑ και Αυστραλία

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση ή δήλωση που να αφορά τη Μεγάλη Βρετανία και προσωρινά επικεντρώνεται στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου - Αυστραλίας για την ασφάλειαπου έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο των εξοπλισμών, προσπαθούν με ανακοινώσεις τους να καθησυχάσουν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Καμπέρα, μετά την απόφαση της Γαλλίας για ανάκληση των πρεσβευτών της από ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση ή δήλωση που να αφορά τη Μεγάλη Βρετανία και προσωρινά επικεντρώνεται στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια που πυροδοτεί διπλωματική κρίση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα  πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (...). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία-AUKUS: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Biden-Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν-Μπάιντεν: Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.