ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Σφίγγει τα λουριά» η Fed, μειώνει τον Νοέμβριο τις αγορές ομολόγων

Έρχεται πιο κοντά η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς οι μισοί κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν πλέον να γίνει μέσα στο 2022 και όχι μετά τα μέσα του 2023.

Αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει σύντομα η Fed, όπως αποφάσισαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες με τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής τους. Πάντως, οι αποφάσεις αυτές δεν εξέπληξαν την αγορά. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν μικρό μέρος των κερδών τους, ενώ ήπια ήταν η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι αγορές ομολόγων που γίνονται ως τώρα με ρυθμό 120 δισ. δολ. τον μήνα, θα αρχίσουν να μειώνονται από τον Νοέμβριο, με την προοπτική να σταματήσουν στα μέσα του 2022, ενώ η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, που αναμενόταν ως τα μέσα του 2023, ενδέχεται να έλθει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τον Νοέμβριο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα μέσα του 2022. Μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων της Fed τάσσονται, εξάλλου, υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ο Πάουελ, εξηγώντας τα πρώτα βήματα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προς την απόσυρση της έκτακτης στήριξης της οικονομίας για την πανδημία, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η μείωση των αγορών ομολόγων «θα μπορούσε να έλθει στην επόμενη συνάντηση» της διοίκησης της Fed.

Πάντως, ο Πάουλ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση δεν θα αποφασιστεί κατ’ ανάγκη αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων. «Ο χρόνος και ο ρυθμός της επερχόμενης μείωσης των αγορών τίτλων δεν πρόκειται να αποτελέσει άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς. 

Εκτός από τη σηματοδότηση μιας μείωσης στις αγορές τίτλων, δημοσιεύθηκαν τριμηνιαίες προβλέψεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες, που έδειξαν ότι πλέον ο αριθμός των αξιωματούχων που υποστηρίζουν την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο είναι ίσος με τον αριθμό των τραπεζιτών που θέλουν αύξηση από το 2023. Στην προηγούμενη αντίστοιχη πρόβλεψη, κατά μέσο όρο οι τραπεζίτες ήθελαν η αύξηση επιτοκίων να έλθει όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2023.

«Βλέπουμε μια Fed που γίνεται όλο και αυστηρότερη», δήλωσε η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton LLP, σε συνέντευξη στην τηλεόραση Bloomberg. Ο Πάουελ εξήγησε αυτή τη στροφή, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street, agores, market
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξη από την Apple στον S&P 500, πτώση σε ενέργεια και τράπεζες

Οι πληροφορίες για αύξηση της παραγωγής του iPhone ανέβασαν την Apple και επέτρεψαν να κλείσει με κέρδη ο S&P 500 παρά την πτώση ενεργειακών και τραπεζικών μετοχών. Καθησυχαστική κατάθεση Πάουελ στη Βουλή.