ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oukrania
Shutterstock

Η Ουκρανία απαγορεύει τον αντισημιτισμό με νέο νόμο και ορίζει ποινές

Προπολεμικά, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, αλλά αφανίστηκε στην κυριολεξία στο Ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα, μόλις το 0,2% των κατοίκων της Ουκρανίας είναι Εβραίοι.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα Τετάρτη νόμο ο οποίος ορίζει την έννοια του αντισημιτισμού και θεσπίζει ποινές για παραβάσεις. Υπολογίζεται ότι το 0,2% των 41 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας είναι Εβραίοι και έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά αντισημιτισμού από το 1991 όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας.

Προπολεμικά, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, αλλά αφανίστηκε στην κυριολεξία στο Ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. «Η έλλειψη ενός σαφούς ορισμού του αντισημιτισμού στην ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ορθή ταξινόμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται στην Βάση του», ανέφεραν οι συντάκτες του νόμου. «Στην πράξη, αυτό οδηγεί στην πραγματική ατιμωρησία των παραβατών», δήλωσαν οι ίδιοι.

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίσθηκε στην τελική του ανάγνωση με 283 ψήφους, και με το απαιτούμενο ελάχιστο όριο των 226 ψήφων, ορίζει τον αντισημιτισμό ως το μίσος κατά των Εβραίων και τον απαγορεύει. Η εκδήλωσή του μπορεί να στρέφεται κατά των Εβραίων καθώς και κατά της περιουσίας τους, των τόπων λατρείας ή των κοινοτήτων τους. Ο νόμος ορίζει τις ποινές, αλλά επιτρέπει και στα θύματα να διεκδικήσουν αποζημίωση για πρόκληση υλικής και ηθικής βλάβης.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να υπογραφεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι γονείς του προέδρου ήταν Εβραίοι και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχασε συγγενείς του στο Ολοκαύτωμα.

Αυτόν τον μήνα η Ουκρανία θα γιορτάσει την 80ή επέτειο της σφαγής του Μπάμπι Γιάρ, μιας από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες δολοφονίες Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Σχεδόν 34.000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτελέσθηκαν μαζικά στην περιοχή Μπάμπι Γιάρ (φαράγγι που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πρωτεύουσας Κίεβου) σε διάστημα δύο ημερών και συγκεκριμένα στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lloyd-Austin-ypourgos-Amynas-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ σε Γεωργία και Ουκρανία - Ανοιχτή η «πόρτα» του ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη του Όστιν θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα λάβει μέρος στην πρώτη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που γίνεται με φυσική παρουσία, από την έναρξη της πανδημίας και μετά.
Oukrania
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: «Ναι» για Nord Stream 2 εάν ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε δίκη τρεις Ρώσοι, ένας Ουκρανός για κατάρριψη μαλαισιανού αεροσκάφους

Το Boeing 777, το οποίο είχε αναχωρήσει στις 17 Ιουλίου 2014 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη ενώ πετούσε πάνω από τη ζώνη της ένοπλης σύγκρουσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.