ΓΔ: 1063.05 -0.13% Τζίρος: 20.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Belharra, Fregates, Gallia, France
Πηγή: Naval Group

Αντιδράσεις από Τουρκία για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως προτιμά να εξοπλίζεται παρά να συνεργαστεί, και τόνισε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δημιουργεί προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ.

Δεν ήχησε καλά στην Τουρκία η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αμυντική συμμαχία, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να κατηγορεί την Ελλάδα πως προτιμάει να εξοπλίζεται πραγματοποιώντας μάταιες προσπάθειες, ενώ θέλησε να ανεβάσει την ένταση σημειώνοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγόρησε την Ελλάδα πως «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται» και ότι προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, «προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα», με την Άγκυρα να τονίζει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Αναφέρει επίσης ότι είναι «κενό όνειρο» της Ελλάδας ότι θα μπορέσει δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία και χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές  θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, και ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι τέτοιες στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας, δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ. «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τόνισε ότι «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια». Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν στη Μαδρίτη

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν πολλοί από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μην μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Μακρόν - Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα διεμήνυσε ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους, ενώ τις κατηγορεί πως προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους αντάρτες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο επιτήδειος ουδέτερος πιέζεται να διαλέξει στρατόπεδο

Συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες ο Ερντογάν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς αποτελέσματα ως τώρα. Όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογήσει ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.