ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germania-ekloges
Φωτο: ΑΠΕ

Διεργασίες των Πρασίνων για να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Το κόμμα των Πρασίνων που ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών συνεδριάζει ώστε να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το SPD ελπίζει να υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλος του έτους.

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στη Γερμανία μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια δεν θα έχει στην Καγκελαρία την Άνγκελα Μέρκελ.  Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα το «Μικρό Κομματικό Συνέδριο» των Πρασίνων που ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της εκλογικής μάχης όπου θα έχει στα βασικά θέματα τη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το σενάριο των Πρασίνων προβλέπει ότι σήμερα το συνέδριο αποφασίζει για τη σύνθεση της δεκαμελούς ομάδας, η οποία θα διεξάγει τις διερευνητικές συνομιλίες με τα άλλα κόμματα.  Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί ο γύρος των διερευνητικών, θα συνέλθει κανονικό κομματικό συνέδριο, για να δώσει πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων αλλά και η λίστα των στελεχών των Πρασίνων που θα αναλάβουν κυβερνητικά αξιώματα, θα πρέπει να εγκριθούν με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το πλαίσιο των πρώτων επαφών μεταξύ κομμάτων που διεξάγονται αυτό το διάστημα - την Κυριακή οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα συναντηθούν διαδοχικά με τους Πράσινους και με τους Φιλελεύθερους, ενώ την Κυριακή, τα χριστιανικά κόμματα CDU/ CSU θα συνομιλήσουν με τους Φιλελευθέρους, και την Τρίτη θα συναντηθούν με τους Πράσινους.

Παρ' ότι δεν έχουν καν ξεκινήσει κανονικά, οι διερευνητικές συνομιλίες ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς εκφράζει την πεποίθηση ότι εντός του Οκτωβρίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους. Σε συνέντευξη με την κυριακάτική Welt το θεωρεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου.

Στα δε χριστιανικά κόμματα συνεχίζεται η δημόσια αμφισβήτηση του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφιου καγκελάριου, Άρμιν Λάσετ. Σχεδόν απροκάλυπτα ηγετικά στελέχη όπως ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν ή το μέλος του προεδρείου του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ζητούν την παραίτησή του. Την ίδια ώρα άλλα επιφανή στελέχη κάνουν εκκλήσεις για συσπείρωση προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελευθέρους, ωστόσο μένουν χωρίς ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μέχρι τέλος του έτους

Ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει πως μια κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία - Εκλογές: Σίγουρος για τη νίκη του SPD δηλώνει ο Όλαφ Σολτς

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα έχουμε επιτυχία στις εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις αντανακλούσαν αυτό που ένιωθα επίσης στις συγκεντρώσεις: ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλο ρεύμα προς το SPD», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος.