ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Scholz, Germania, Germany
Φωτο: Shutterstock

Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μέχρι τέλος του έτους

Ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει πως μια κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στη Γερμανία με την συμμετοχή τριών κομμάτων υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πρέπει να είναι έτοιμος για την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε μία σημερινή συνέντευξη του, ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Ο Βάλτερ-Μπόργιανς δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως το κόμμα του, το οποίο νίκησε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής με οριακή πλειοψηφία, αναζητάει από την αριστερά, συνεργάτες, που θα μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα, για να συμφωνήσουν σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους, αλλά και τους φίλους των επιχειρήσεων Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Μία κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του SPD των Πρασίνων και του FDP θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό είναι εφικτό» δήλωσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς στην εφημερίδα “The Welt am Sonntag».

«Δεν είναι απαραίτητο να διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες μέχρι το παραπάνω χρονικό περιθώριο, καθώς επιθυμούμε μία ‘συμμαχία του σηματοδότη,’ στην οποία και τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα θα συνεισφέρουν το δυναμισμό τους» είπε ο ίδιος. «Υπό αυτή τη λογική, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τον Οκτώβριο και να τις ολοκληρώσουμε τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία διαρκούν συνήθως αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάρτιο.

Το SPD πρόκειται να έχει αύριο διερευνητικές συνομιλίες τόσο με τους Πράσινους, όσο και με το FDP. Τα δύο μικρότερα πολιτικά κόμματα που ασκούν επιρροή, συναντήθηκαν χθες, για ένα δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων, για τον οποίο, ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν «σε μία καλή ατμόσφαιρα». Οι Πράσινοι και το FDP εκπροσωπούν αντίθετους πολιτικούς χώρους και έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις για μία σειρά ζητημάτων, ενώ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, μετά την οριακή νίκη του SPD, που είναι η πρώτη από το 2012.

Τόσο το SPD, όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το συντηρητικό της μπλοκ, που υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα, προσπαθούν να προσεγγίσουν τα μικρότερα κόμματα, με στόχο την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν να ηγηθεί το SPD. H Μέρκελ, βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και προγραμματίζει να παραιτηθεί, μόλις σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση, ενώ θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι την επίτευξη αυτού του πολιτικού στόχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το CDU κερδίζει με διαφορά τις τοπικές εκλογές στο Σλεσβιγκ, στην Γερμανία

Καθαρή επικράτηση πέτυχε το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, CDU, στις τοπικές εκλογές του ομοσπονδιακού κρατιδίου Σλεσβιγκ-Χολστάιν. Να σημειωθεί ότι το κόμμα ηττήθηκε πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές του 2021.
Germania-ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Διεργασίες των Πρασίνων για να υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Το κόμμα των Πρασίνων που ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών συνεδριάζει ώστε να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το SPD ελπίζει να υπάρχει συμφωνία μέχρι τέλος του έτους.