ΓΔ: 876.38 1.00% Τζίρος: 16.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εντείνεται η διαμάχη Γαλλίας - Βρετανίας για τις άδειες αλιείας

Γάλλοι αλιείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς λιμανιών, εάν το Λονδίνο δεν εγγυηθεί περισσότερες άδειες αλιείας τις επόμενες 17 ημέρες.

Γάλλοι αλιείς δήλωσαν πως θα μπορούσαν να αποκλείσουν το λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, και τη σιδηροδρομική γραμμή της Σήραγγας της Μάγχης, και τα δύο σημαντικά εμπορικά κέντρα διαμετακόμισης μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης, εάν το Λονδίνο δεν εγγυηθεί περισσότερες άδειες αλιείας τις επόμενες 17 ημέρες.

Η προειδοποίηση εκ μέρους των Γάλλων αλιέων της Βουλώνης διατυπώνεται, την ώρα που η Βρετανία κλονίζεται από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, η οποία έχει προκαλέσει χάος μέσω των εφοδιαστικών αλυσίδων της σε προϊόντα, από καύσιμα έως και χοιρινό κρέας αλλά και φάρμακα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τα Χριστούγεννα.

Με την αγανάκτηση να αυξάνεται στη Γαλλία για την άρνηση της Βρετανίας, όπως λέει, να σεβαστεί την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά το Brexit εποχή, ο Ολιβιέ Λεπρέτρ, ιδιοκτήτης μιας τράτας στη Βουλώνη και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Αλιέων στο Ο ντε Φρανς, δήλωσε πως οι αλιείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς λιμανιών. «Ειδικά, εκείνοι που διαχειρίζονται την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων», είπε στο Reuters.

Αντίμετρα είχαν σχεδιαστεί νωρίτερα, όμως η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν, η οποία κατηγορεί τη Βρετανία ότι κρατά τους Γάλλους αλιείς ομήρους για εγχώριο κέρδος, ζήτησε να καθυστερήσουν, ενώ το Παρίσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν πιέσεις στο Λονδίνο, είπε ο Λεπρέτρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες αντίμετρων κατά μήκος των βορείων ακτών της Γαλλίας, μεταξύ άλλων από αλιείς στη Νορμανδία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα ανοικτά του Τζέρσεϊ, εάν το Λονδίνο δεν κάνει πίσω. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να οργανωθεί σε μία νύχτα», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alieutiko
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά εντός των υδάτων της

Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.
alieutiko
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό, βαθαίνει η διαμάχη για την αλιεία

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν θα ενδώσουμε στη διαμάχη για την αλιεία με το Λονδίνο

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να εκδώσει περισσότερες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά, ώστε να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πιο σοβαρές οι επιπτώσεις του Brexit από αυτές της πανδημίας

Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα μειώσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα κατά περίπου 4%, ενώ η πανδημία θα αφαιρέσει άλλες δύο μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημόσιας υπηρεσίας Δημοσιονομικής Ευθύνης.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με Β. Ιρλανδία θέλει η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις της ΕΕ εποικοδομητικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με διαβατήριο πλέον η είσοδος στη Βρετανία για τους Ευρωπαίους

Παύουν να γίνονται δεκτά από σήμερα 1η Οκτωβρίου από τις βρετανικές αρχές τα δελτία ταυτότητας των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ ως έγγραφο εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να γίνουν δεκτοί στη χώρα.