ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δυναμική ανάκαμψη μετά την κρίση για τον τομέα της κλωστο- ϋφαντουργίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι πωλήσεις στην κλωστοϋφαντουργία ενισχύθηκαν 17,1% στο α' εξάμηνο του 2021, ενώ στην ένδυση η άνοδος έφθασε το 7,3%.

Σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία εμφανίζει η παραγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας τους πρώτους μήνες του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλοι οι οικονομικοί δείκτες έγραψαν σημαντική βελτίωση, η οποία οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και την επάνοδο της κανονικότητας στην λειτουργία των αγορών.

Έτσι, η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο φέτος κατά 15,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ για την ένδυση ο αντίστοιχος δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,5% συγκριτικά με πέρσι. Περαιτέρω, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυξήθηκε χάρης την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,3% στην ένδυση το φετινό πρώτο εξάμηνο, συγκριτικά με πέρσι. Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 12,4% το πρώτο εξάμηνο, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην θετική πορεία που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Εντούτοις, και παρά τα μέτρα στήριξης αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μείωση στην απασχόληση συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του έτους, με την κλωστοϋφαντουργία να εμφανίζει απώλειες 3,1% και την ένδυση 7,5% υπό εξέταση διάστημα, συγκριτικά με πέρσι. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι εισαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως την πτώση των εισαγωγών από την Κίνα. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαΪκές εισαγωγές συνολικά υποχώρισαν κατά 15,8% το πρώτο εξάμηνο φέτος, συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 48,1 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα εισαγωγές προϊόντων προστασίας από την Κίνα υποχώρησαν κατά 42% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά την ένδυση, ο ΣΕΠΕΕ υπογραμμίζει ότι καταγράφεται μία μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη, περιοχή από την οποία οι εισαγωγές ενδυμάτων εμφανίζουν έντονα ανοδικές τάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρούχων από το Μαρόκο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 43% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, συγκριτικά με πέρσι, την Τουρκία, με αύξηση κατά 23%, καθώς και την Τυνησία, με αύξηση κατά 19% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα τέλος, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές της αλυσίδας κατέγραψαν σημαντική αύξηση το υπό εξέταση διάστημα, ενισχυόμενες κατά 16,1% στην ένδυση και κατά 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία, συγκριτικά με πέρσι. Έτσι, η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας άγγιξε τα 27,5 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος, έναντι 23,7 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που είδαν βελτίωση των σχετικών δεικτών το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την παραγωγή ενδυμάτων να αυξάνεται κατά 15,7% και της κλωστοϋφαντουργίας κατά 18%. Περαιτέρω, το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών της αλυσίδας συνολικά κατά 22,7% συγκριτικά με το 2020, καθώς και ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων κατά 26,7% συγκριτικά με πέρσι. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πανδημία δίνει χρυσή ευκαιρία στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Αναβαθμίζεται ο κλάδος από την ΕΕ στους 14 σημαντικότερους, ενώ οι Ευρωπαίοι retailers αλλάζουν πολιτική προμηθειών και απομακρύνονται από την Ασία. Δυναμική ανάκαμψη στο 5μηνο με μεγάλη αύξηση εξαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία παραγωγικής αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης

Μεγάλοι όμιλοι μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία στην Ευρώπη και οι ελληνικές μονάδες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα ποιοτικά ενδύματα, ενώ ενεργοποιείται το υποστηρικτικό πρόγραμμα Blueprint.