ΓΔ: 875.48 0.90% Τζίρος: 5.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, έπεσε στο χαμηλότερο σημείο έτους

Με ρυθμό 4,9% «έτρεξε» το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου, έναντι 5,2% που ανέμεναν οι αναλυτές και με τον βραδύτερο ρυθμό από το γ' τρίμηνο του 2020.

Ρυθμό ανάπτυξης 4,9% πέτυχε η κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, ο οποίος ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων των αναλυτών και παράλληλα ο ηπιότερος σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2020. 

Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 5,2%, ενώ η χαμηλότερη ανάπτυξη αποδίδεται τόσο στα προβλήματα που εμφανίζουν κορυφαίες εταιρείες όπως η Evergrande, όσο και στην κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

«Η ανάκαμψη είναι ακόμη ασταθής και μη ισορροπημένη», τόνισε ο Φου Λινγκού, εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας NBS, κατά την επίσημη παρουσίαση των στοιχείων. 

Βάσει των επιμέρους στοιχείων που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, οι κατασκευές νέων ακινήτων υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο για έκτο διαδοχικό μήνα, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε άνοδο 3,1%, ήτοι τη χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2020. 

Η παραγωγή αλουμινίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για πέμτπο διαδοχικό μήνα, διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ στον αντίποδα θετικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις με αύξηση 4,4%, υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 4,9% από 5,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,2%, με την υποχώρηση στο β' τρίμηνο να έχει φθάσει στο 1,2%. 

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, εκτιμά ότι για το σύνολο του 2021 η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 8%, αλλά ταυτόχρονα παραμένει αρκετά συγκρατημένη αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, εξαιτίας του υψηλού χρέους αρκετών επιχειρήσεων και των προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στον τομέα του real estate. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Προς τα κάτω την πρόβλεψή για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο.
ΔΙΕΘΝΗ

Συρρικνώθηκε η κινεζική οικονομία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Πολύ πιο καταστροφικός από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές, αποδεικνύεται ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Κίνα με τον ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται στο 3,5% αντι για 6% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. Μετά από 30 χρόνια κατέρρευσαν οι λιανικές πωλήσεις.
china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα γινόταν αν η Κίνα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Οι υπολογισμοί «αποκαλύπτουν την πραγματική πιθανότητα να σημειωθεί κολοσσιαίο ξέσπασμα, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε υπερφόρτωση την οποία δεν θα άντεχε το σύστημα υγείας», αν η πολιτική άλλαζε.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».