ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lukashenko
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Πηγή: Shutterstock.

Εξαφανίστηκε η αντιπολίτευση από τη Βουλή της Λευκορωσίας

Όλα τα μέλη της νέας Βουλής που αναδείχθηκε από τις εκλογές στην Λευκορωσία είναι υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο. «Ο λαός μπορεί να με καταψηφίσει το 2020», δηλώνει ο πρόεδρος Λουκασένκο.

Χωρίς φωνές αμφισβήτησης του πανίσχυρου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο έμεινε η Βουλή της Λευκορωσίας, μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς και τα 110 μέλη του Κοινοβουλίου είναι υποστηρικτές του προέδρου, που κρατά με σιδηρά πυγμή την εξουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία εδώ και 25 χρόνια.

Δύο αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, που είχαν καταφέρει να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές, όπως και οι επικεφαλής δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, στερήθηκαν του δικαιώματος να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 77,2% και προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, δεδομένου ότι οι εκλογείς της χώρας δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διαδικασίας, όπου σταθερά επικρατούν ο Λουκασένκο, αν πρόκειται για προεδρικές εκλογές, ή η συμπολίτευση, στις βουλευτικές εκλογές.

Στον κατάλογο των νεοκλεγέντων βουλευτών περιλαμβάνονται πιστοί υποστηρικτές του καθεστώτος, πρώην διπλωμάτες, υπουργοί, ακόμη και η νικήτρια των καλλιστείων του 2018.

Η εκλογική διαδικασία καταγγέλλεται, όπως συμβαίνει πάντα, από εσωτερικούς και εξωτερικούς παρατηρητές ως άλλη μια εκλογική διαδικασία εκτεταμένης νοθείας. Για προαπαφοσισμένο αποτέλεσμα έκανε λόγο ο αντιπολιτευόμενος, Νικολάι Στάτκεβις, υπογραμμίζοντας ότι στην Λευκορωσία κυβερνητική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από εκλογές.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία, στις εκλογές του 2020. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι δεν θέλει να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου μέχρι «να γίνουν μπλε τα δάκτυλά του». «Αν θέλει ο λαός μπορεί να με καταψηφίσει στις εκλογές του 2020», είπε χαρακτηριστικά ο πολιτικός που αποκαλείται από πολλούς «τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη».

Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει ανοίγματα τα τελευταία χρόνια προς την Λευκορωσία, μετά το πείραμα περιορισμένου εκδημοκρατισμού που τελειώνει τώρα άδοξα, και το ερώτημα είναι αν θα επαναφέρουν κυρώσεις στο καθεστώς.

Το καθεστώς του Μινσκ βρίσκεται σε προστριβή και με την Μόσχα, καθώς ο Λουκασένκο δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, ενώ προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει στην ενοποίηση της χώρας του με την Ρωσία, την οποία ζητεί πιεστικά ο Πούτιν, καθώς, όπως εκτιμούν πολλοί, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο μόρφωμα με την ενοποίηση Ρωσίας - Λευκορωσίας, ώστε να έχει και ο ίδιος το δικαίωμα να διεκδικήσει άλλη μια προεδρική θητεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαδηλώσεις στη Λευκορωσία που ζητούν την απομάκρυνση Λουκασένκο

Η καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων, με εκατοντάδες συλλήψεις, κατέστησε πολύ δύσκολη την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, από τα μέσα Αυγούστου.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Περισσότεροι από 90 οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές

Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) θα πρέπει να ανακοινώσει αύριο τον οριστικό αριθμό των υποψηφίων και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα εκείνων που δεν απορρίφθηκαν, αφού εξετάστηκε ο φάκελός τους και τυχόν ενστάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις.