ΓΔ: 944.3 -1.25% Τζίρος: 19.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν στοιχίσει 6 δισ. στην Apple

Παρά το γεγονός ότι η Apple είδε να βελτιώνεται η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα τον Οκτώβριο, η έλλειψη ημιαγωγών που διατηρείται προκαλεί προβληματισμό.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κόστισαν σε πωλήσεις στην Apple έξι δισεκατομμύρια δολάρια, στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης της εταιρίας, με την Apple να μην καταφέρνει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της Wall Street.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη χειρότερες για τις πωλήσεις στη διάρκεια του τριμήνου των εορτών που διανύουμε. Ο Κουκ δήλωσε στο Reuters ότι το τρίμηνο που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου «είχε περισσότερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς για την αλυσίδα εφοδιασμού» όπως επίσης και διακοπές λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων, που σχετίστηκαν με την πανδημία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Παρά το γεγονός ότι η Apple είδε «σημαντική βελτίωση» στα τέλη Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, η έλλειψη μικροκυκλωμάτων (τσιπ) διατηρήθηκε, ενώ τώρα επηρεάζει «τα περισσότερα από τα προϊόντα μας», είπε ο Κουκ. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερα (τσιπ) και επίσης, κάνουμε λειτουργικά ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται» εξήγησε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της Apple ήταν μικτά για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της, που θεωρείται ανάπαυλα πριν τις αυξημένες πωλήσεις της περιόδου των εορτών στο τέλος του χρόνου. Η Apple ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της ήταν 83,4 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 1,24 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για έσοδα 84,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (IBES, Refinitiv).

Τα αποτελέσματα αυτά για την Apple σηματοδοτούν τον τερματισμό ενός ασταθούς οικονομικού έτους, με πωλήσεις μεγαλύτερες των προσδοκιών, κυρίως από τα μοντέλα iPhone 12, και ισχυρές πωλήσεις για υπολογιστές Mac και συσκευές iPad για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Apple: Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν τα νέα μοντέλα iPhone

Η τιμή της αναφερόμενης τηλεφωνικής συσκευής θα αρχίζει από τα 699 δολάρια. Η τιμή του iPhone 13 Pro αρχίζει από τα 999 δολάρια και η τιμή του Pro Max αρχίζει από τα 1.099 δολάρια. Τα τρία μοντέλα κινητών τηλεφώνων θα είναι διαθέσιμα στις 24 Σεπτεμβρίου.