ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
windows-microsoft
Φώτο: Shutterstock

Τι προσφέρουν τα νέα Windows 11 και γιατί προκαλούν επικρίσεις

Η Microsoft «πετάει το γάντι» σε Google και Apple και με τα Windows 11. Θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα είναι ανοικτή για όλους τους δημιουργούς περιεχομένου. Γιατί κατηγορείται ότι αντιγράφει την Apple.

Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμα τα Windows 11 για νέους υπολογιστές και μέσω δωρεάν αναβάθμισης για τους χρήστες των Windows 10. Εκτός από τις καινοτομίες που προσφέρουν, έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετή κριτική ότι αντιγράφουν το λειτουργικό σύστημα της Apple. Πάντως, η νέα πλατφόρμα της Microsoft προσφέρει μια σημαντική διαφορά, καθώς δημιουργεί ένα ευρύτερο οικοσύστημα υπηρεσιών.

Μετά τον Ιούλιο του 2015 και την είσοδο των Windows 10, η Microsoft είχε ανακοινώσει πως θα είναι η τελευταία πλατφόρμα που θα υπάρξει και πάνω της θα γίνονται αναβαθμίσεις. Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία επιβεβαίωσε τον θάνατο των Windows 10 X, ωστόσο απεδείχθη πως ήταν η πρόβα για τα Windows 11 καθώς έχουν διατηρηθεί κάποιες από τις λειτουργίες τους. Στόχος της Microsoft είναι να μπορέσει να προτάξει έναν ισχυρό εμπόδιο απέναντι στην αυξανόμενη τάση για τα Chromebook της Google και τα Mac της Apple κάνοντας τα Windows 11 καλύτερα για απομακρυσμένη εργασία, πιο ασφαλή και πιο εύχρηστα για τους χρήστες.

Βασική διαφοροποίηση είναι πως το «κουμπί έναρξης» μετακινείται στη μέση της οθόνης και οι χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν μεταξύ desktops για διαφορετικές χρήσεις, έχοντας την ευχέρεια να μπορούν να λειτουργούν και για επαγγελματικούς σκοπούς αλλά και για ψυχαγωγία.

Οι επενδυτές, παρά τις κριτικές που ακούγονται για τον σχεδιασμό τους, έχουν δείξει τον ενθουσιασμό τους για την νέα πλατφόρμα, με την αξία της Microsoft να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά την Τρίτη, καθώς οι πωλήσεις λογισμικού τείνουν να πραγματοποιούν άλμα σε κάθε αναβάθμιση των Windows.

Πώς θα είναι τα νέα Windows 11

Τα Windows 11 θα περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που στοχεύουν να βοηθήσουν τους χρήστες με το νέο απλοποιημένο περιβάλλον. Η μπάρα εργαλείων μεταφέρεται προς το κέντρο, ενώ αναβαθμίζεται η απόδοση, η ταχύτητα και η ασφάλεια, ενώ και το Windows Store έχει αναβαθμιστεί σημαντικά.

Όπως ανέφερε η Microsoft θα ενσωματώσει επίσης και την πλατφόρμα Teams στο λειτουργικό, σε μια κίνηση που μπορεί  να φέρει σύγκρουση με την Slack Technologies που αποτελεί τον βασικό αντίπαλο της εταιρείας στον κλάδο των επαγγελματικών τηλεκλήσεων. Υπενθυμίζουμε πως η Slack που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Salesforce.com αντί 27,7 δις. δολαρίων έχει καταθέσει αγωγή κατά της Microsoft για μονοπωλιακή συμπεριφορά στην ΕΕ.

Παράλληλα τα Windows 11 περιλαμβάνουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά που είχαν τα Windows 10X που δεν βγήκαν ποτέ στην αγορά. Πλέον η μπάρα εργασιών είναι πιο στρογγυλεμένη σε μια σύνδεση με τα λειτουργικά συστήματα στα κινητά, ενώ η μπάρα αναζήτησης μπορεί να κάνει αναζήτηση στον υπολογιστή, το One Drive και το ίντερνετ.

Οι αναβαθμίσεις θα είναι κατά 40% μικρότερες σε μέγεθος και θα μπορούν να εκτελούνται στο background χωρίς να επιβαρύνουν την δουλειά που μπορεί να κάνει ο χρήστης οποιαδήποτε στιγμή. Θα έχουν επίσης μεγαλύτερη γκάμα από dark και light themes.

Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft εκτός από τους απλούς χρήστες δίνει την δυνατότητα στους gamers να βελτιώσουν την εμπειρία τους με το Xbox app. Όμως τα Windows 11 δείχνουν πως στοχεύουν και στην αγορά των προγραμματιστών και τους δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια βάση των 1,3 δισ. χρηστών των Windows.

Όπως ανακοίνωσε η Microsoft θα περιλαμβάνει νέα εργαλεία για να ενισχύονται οι δημιουργοί περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου και του τοπικού Τύπου μέσω των Windows 11. Η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει πως έχει μειώσει την προμήθεια της στα παιχνίδια που πωλούνται μέσω του Windows Store στο 12%. Σαφώς χαμηλότερα από το 15% που αναγκάζονται να πληρώσουν για την παρουσία τους στο App Store της Apple οι περισσότεροι δημιουργοί.

Η κριτική ότι αντιγράφει την Apple

Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής κατά των Windows 11 έχει συγκεντρώσει η μπάρα εργασιών με πολλούς να αναφέρουν πως παραπέμπει απευθείας στο λειτουργικό σύστημα των Mac. Εκτός από το γεγονός ότι μεταφέρεται στο κέντρο, καθώς και το κουμπί έναρξης, η taskbar συμπεριφέρεται σε πολλά σημεία όπως το Mac’s Dock ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως θυμίζει αρκετά και το Chrome OS.

Επίσης τα παράθυρα και τα κουτιά μηνυμάτων έχουν πλέον πιο στρογγυλεμένες άκρες όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στο macOS. Τα live tiles που ξεκίνησαν από τα Windows 8 γίνονται παρελθόν, ενώ η μπάρα αναζήτησης συμπεριφέρεται όπως το Spotlight του macOS.

Ακόμα μια λειτουργία που ήταν χαρακτηριστική στις συσκευές Apple και μπήκε και στα Mac με το macOS 11 και έχει επανασυστήσει η Microsoft είναι τα widgets. Υπενθυμίζουμε πως η Microsoft είχε παρουσιάσει αυτό το χαρακτηριστικά στα Windows Vista και επανήλθαν τώρα στα Windows 11 καθώς αποκτούν το δικό τους κουμπί στο taskbar και αναδύονται από την αριστερή πλευρά της οθόνης.

Ο πραγματικός στόχος των Windows 11

Ο διευθύνων σύμβουλος Σάτια Ναντέλα ήταν ξεκάθαρος κατά την διάρκεια της παρουσίασης των Windows 11. Είπε ότι τα Windows 11 θα είναι «μια πλατφόρμα για τους δημιουργούς» και τόνισε πως τα Windows θα είναι η καλύτερη πλατφόρμα για τους δημιουργούς σε σχέση με τα macOS ή το iOS. Ανέφερε πως «δεν υπάρχουν προσωπικοί υπολογιστές χωρίς την προσωπική υπηρεσία», επιμένοντας πως οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των υπολογιστών τους.

Σημείωσε τις αλλαγές που κάνει στο app store της η Microsoft, επιτρέποντας να υπάρξουν περισσότεροι τύποι εφαρμογών, που θα μπορούν να λειτουργήσουν και το δικό τους σύστημα πληρωμών (εν αντιθέσει με την Apple που βρέθηκε σε σύγκρουση με την Epic Games και άλλους δημιουργούς). «Μια πλατφόρμα μπορεί πραγματικά να υπηρετεί την κοινωνία μόνο όταν οι κανόνες της επιτρέπουν την ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργίας ποικιλίας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος ασκώντας έντονη κριτική στους κανόνες που επιβάλλουν τα άλλα app stores.

Η Microsoft στοχεύει σε μια αναδυόμενη αγορά όπως είναι αυτή των app stores που έχουν ξεσηκώσει αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τις πολιτικές που ακολουθούνται και πως επηρεάζουν τους μικρούς δημιουργούς εφαρμογών. Όπως ανέφερε ο Ναντέλα «τα Windows ανέκαθεν ήταν στον πλευρό της ανεξαρτησίας των δημιουργών και των υπηρεσιών για τους καταναλωτές».

Εντούτοις πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Microsoft είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό οικοσύστημα app store για τα Windows που δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους δημιουργούς περιεχομένου και δεν κατάφερε να έχει την επιτυχία των App Store και Google Play. Όμως στην εποχή που τα συστήματα γίνονται όλο και πιο περιφραγμένα, η Microsoft κάνει λόγο για «ανοιχτούς ορίζοντες». Τα νέα Windows 11 αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλα και διευρυμένα ώστε να κάνουν αρκετό χώρο και για άλλους δημιουργούς εν αντιθέσει με τις άλλες πλατφόρμες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Crash test στις πέντε ναυαρχίδες smartphones: Τα καλύτερα κινητά στην αγορά

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα πέντε κορυφαία κινητά των μεγαλύτερων εταιρειών έρχονται να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους χρήστες, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή συναγερμό στις κυβερνήσεις προκαλεί η νέα γενιά Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα ρομπότ που μπορούν να περάσουν ακόμη και εξετάσεις για τον Δικηγορικό Σύλλογο φέρνουν νέα ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με τα τεχνολογικά του δημιουργήματα και εξετάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μάχες» γιγάντων της τεχνολογίας για μηχανές αναζήτησης με ρομπότ

Η Microsoft έκανε το πρώτο βήμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Google στις μηχανές αναζήτησης, «οπλίζοντας» την Bing με την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT. Γκάφα από την Google στην πρώτη απάντηση με το Bard.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.