ΓΔ: 1449.05 0.97% Τζίρος: 48.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
G20-Dragi-Johnson
Φωτο: ΑΠΕ

G20: «Καβγάς» Ντράγκι και Τζόνσον για τη χρηματοδότηση για το κλίμα

Ο Μπ. Τζόνσον προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με τρόπο καθαρό και βιώσιμο.

Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 η οποία διεξάγεται στην Ρώμη.

"Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα "να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων. "Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%", είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.

"Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη" δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Τζόνσον καλεί τη Ρώμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε σήμερα τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: "Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου (Σ.τ.Σ: δηλαδή, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου)".

"Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο".

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP26, που θα ξεκινήσει στη Γλασκώβη, ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι περίπου έξι στις δέκα.

Η Βρετανία ευελπιστεί η σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη, η οποία ξεκινάει αύριο, να υιοθετήσει σχέδια για την προσέγγιση του στόχου περιορισμού της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να δίνει έξι στις δέκα πιθανότητες να επιτύχει η σύνοδος, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο, ο Τζόνσον απάντησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC: "Θα έλεγα ότι εκεί κυμαίνονται".

"Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στην σύνοδο COP26 την ερχόμενη εβδομάδα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα κάνουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις", είπε ο Τζόνσον από την Ρώμη όπου βρίσκεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε δίκη η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ για ανυπακοή προς την αστυνομία

Τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής στο Λονδίνο είχε αποφασίσει να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος της Τούνμπεργκ για διατάραξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.