ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ έχασε την ευκαιρία για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αυτοκίνητα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει την εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές ξένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, υποστηρίζουν ειδικοί στην εμπορική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου «Section 232» για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και στα ανταλλακτικά τους, που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, αφού ο ίδιος απέτυχε να ανακοινώσει μία απόφασή του, εντός του χρονικού περιθωρίου που είχε καθορίσει. Την άποψη αυτή εκφράζουν ειδικοί στην εμπορική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να επιβάλλει φορολογία στις εισαγωγές των αυτοκινήτων από την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Πρόκειται για μία ουσιαστική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ να γίνουν πιο δίκαιες, ως προς την εξυπηρέτηση των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων, όπως δηλώνουν οι ίδιοι ειδικοί.

Η επιχειρηματολογία της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ως κεντρικό σημείο, το νομικό πλαίσιο (Trade Expansion Act of 1962). Πρόκειται για ένα νόμο που είχε ως στόχο την προστασία τα συμφέροντα των ΗΠΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και κυρίως την βιομηχανική βάση της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το νομικό αυτό πλαίσιο περιγράφει ακριβώς τον τρόπο, με τον οποίο, ένας Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επιβάλει δασμούς σε ειδικές εισαγωγές αν το υπουργείο Εμπορίου τις θεωρεί ως απειλή κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενεργοποίησε την έρευνα στο πλαίσιο του παραπάνω νομοθετικού πλαισίου για τις εισαγωγές ξένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2018.

Πριν από έξι μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε με μία έρευνα της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την οποία, ορισμένα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ και τα ανταλλακτικά τους “αποδυναμώνουν την εσωτερική οικονομία,” ενώ μπορούν να βλάψουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Ο ίδιος απείλησε ότι θα τα φορολογήσει με την επιβολή δασμού 25%. Ωστόσο, δεν έκανε καμία ενέργεια μέχρι την 14η Νοεμβρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την υλοποίηση μέτρων, προκαλώντας σύγχυση στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Υπέρ του επιχειρήματος των ειδικών σε ζητήματα εμπορίου, ότι τα χέρια του προέδρου Τραμπ είναι τώρα δεμένα, είναι και μία απόφαση εμπορικού δικαστηρίου των ΗΠΑ η οποία δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ προηγούμενα παρέτεινε το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, όταν προσπάθησε να επιβάλλει διπλούς δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή δήλωση ΗΠΑ και ΕΕ για πακέτο δασμολογικών μειώσεων

Με τη συμφωνία, η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αστακών φρέσκων και κατεψυγμένων από ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 111 εκατομμύρια δολάρια το 2017.