ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιαπωνία: Εξετάζει αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά της

Θα είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αποδεσμεύει αποθέματά της σε πετρέλαιο για τη μείωση των τιμών, αν και η χώρα έχει προσφύγει στο παρελθόν στα αποθέματά της.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών αργού, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αποδεσμεύει αποθέματά της σε πετρέλαιο για τη μείωση των τιμών, αν και η χώρα έχει προσφύγει στο παρελθόν στα αποθέματά της την περίοδο που αντιμετώπιζε φυσικές καταστροφές και εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους, διευκρίνισε το Kyodo.

Προς το παρόν κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πτώση στα ποσοστά δημοτικότητάς της και υψηλότερες τιμές βενζίνης, έχει ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε για πρώτη φορά και από την Κίνα να εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από τα αποθέματά της σε αργό.

Η Ιαπωνία αντέδρασε θετικά στην αρχική πρόταση των ΗΠΑ για μια πιθανή συντονισμένη αποδέσμευση από τα αποθέματα και εξετάζει ένα τέτοιο βήμα, είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters πρόσωπο που έχει γνώση του ζητήματος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα σχετικά με τα αιτήματα των ΗΠΑ, τα οποία γνωστοποιήθηκαν πρώτη φορά από το Reuters.

"Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε προσεκτικά πώς οι αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την ιαπωνική οικονομία", δήλωσε σε δημοσιογράφους. "Καθώς παροτρύνουμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τις αγορές ενέργειας μέσω συντονισμού με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση και διεθνείς οργανισμούς", όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ένα πακέτο κινήτρων ύψους 490 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Αυτή σχεδιάζει να επιδοτήσει τα διυλιστήρια πετρελαίου με την ελπίδα να περιορίσει τις τιμές χονδρικής της βενζίνης και τις τιμές των καυσίμων ώστε να αμβλύνει το βάρος στα νοικοκυριά και τις εταιρείες από το αυξανόμενο κόστος πετρελαίου.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παροτρυνθούν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή", δήλωσε ο Κισίντα τον περασμένο μήνα έπειτα από συνομιλίες που είχε με υπουργούς. "Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα αφότου επιβεβαιώσουμε ποιοι τομείς της βιομηχανίας πλήττονται".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίπεδα προ πανδημίας η ζήτηση πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε επίσης ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) έχουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις αγορές πετρελαίου.