ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δίπλα στη σημαία της Κίνας σε επίσημη εμφάνιση.

Το Πεκίνο υποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία

Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους.

Η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Λιθουανία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται σε κάποιο σημείο: "Η Λιθουανία αγνόησε την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης, παρέβλεψε την συνολική κατάσταση των διμερών σχέσεων και αγνόησε τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων" επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

Η Κίνα καλεί το Βίλνιους να "διορθώσει το λάθος" το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους μετά την ανακοίνωση από την Ταϊβάν ότι το γραφείο της στην πόλη θα ονομαζόταν Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας αναφορά στην νήσο, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες να επιτύχει κι άλλες χώρες να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ή να τις κόψουν τελείως. Μόνον 15 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αμετάβλητη η αγορά συναλλάγματος τον Ιανουάριο

Η αγορά συναλλάγματος της Κίνας έδειξε σταθερότητα τον Ιανουάριο με καθαρές εισροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το πλεόνασμα ήταν μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον Δεκέμβριο λόγω εποχικών παραγόντων.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ByteDance: Νέο προηγμένο πρόγραμμα κειμένων Doubao 2.0 στην Κίνα

Η ByteDance κυκλοφόρησε το Doubao 2.0, τη νέα έκδοση της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία κειμένων που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό στις τεχνολογίες AI της αγοράς.
Ηλεκτρονικό κύκλωμα Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα μηδενίζει δασμούς για εισαγωγές από 53 αφρικανικές χώρες από το 2026

Από 1η Μαΐου 2026, η Κίνα καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές από 53 αφρικανικά κράτη με διπλωματικές σχέσεις, προωθώντας ταυτόχρονα νέες οικονομικές συμφωνίες και διευκολύνσεις για αφρικανικές εξαγωγές μέσω "πράσινου καναλιού".
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Με την ΕΕ είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι, δηλώνει ο Ουάνγκ

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε ότι Κίνα και ΕΕ πρέπει να διαχειρίζονται σωστά τις διαφορές τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία. Επεσήμανε πως η κινεζική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη και πως οι δύο πλευρές είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καλεί Κινέζο ομόλογο στο Κίεβο, Πεκίνο προσφέρει βοήθεια

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Σιμπίχα κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του στο Κίεβο, τονίζοντας τον ρόλο της Κίνας στην ειρήνη με τη Ρωσία. Το Πεκίνο εξέφρασε προθυμία για ανθρωπιστική βοήθεια και συνέχιση του διαλόγου στην ουκρανική κρίση.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ουκρανίας στη Διάσκεψη Μονάχου

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, στο περιθώριο της Διάσκεψης Μονάχου, με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για διάφορα ζητήματα.