ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xi jinping-china-kina
Φώτο: Shutterstock

Το Πεκίνο υποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία

Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους.

Η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Λιθουανία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται σε κάποιο σημείο: "Η Λιθουανία αγνόησε την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης, παρέβλεψε την συνολική κατάσταση των διμερών σχέσεων και αγνόησε τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων" επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

Η Κίνα καλεί το Βίλνιους να "διορθώσει το λάθος" το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους μετά την ανακοίνωση από την Ταϊβάν ότι το γραφείο της στην πόλη θα ονομαζόταν Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας αναφορά στην νήσο, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες να επιτύχει κι άλλες χώρες να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ή να τις κόψουν τελείως. Μόνον 15 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα γινόταν αν η Κίνα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Οι υπολογισμοί «αποκαλύπτουν την πραγματική πιθανότητα να σημειωθεί κολοσσιαίο ξέσπασμα, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε υπερφόρτωση την οποία δεν θα άντεχε το σύστημα υγείας», αν η πολιτική άλλαζε.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
deals, symfwnies, ependyseis
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνίες 1,1 δισ. δολ. στην Επιχειρηματική Διάσκεψη Κίνας - Λ. Αμερικής

Η διήμερη διάσκεψη ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή 18 συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και οκτώ συμφωνιών μεταξύ εταιριών από την Κίνα και τη Λατινική Αμερική στους τομείς της κτηνοτροφίας, των ορυκτών, των αυτοκινήτων, αλλά και του ιατρικού εξοπλισμού.