ΓΔ: 2005.08 -1.01% Τζίρος: 143.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:33
OLAF SCHOLZ, Germania, Germany, SPD
Φωτο: Shutterstock

Νέος καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

Tο υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων. 

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος καγκελάριος

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Συρία ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ για πρώτη επίσημη επίσκεψη

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ, επιδιώκοντας αναθέρμανση σχέσεων και συνεργασία για την ανοικοδόμηση της χώρας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Στήριξη στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ πριν τη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Μάιερ δήλωσε πως το Βερολίνο στηρίζει τη στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και το θέμα ίσως συζητηθεί στη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν. Για την Τουρκία, την χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» της Γερμανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

DHW και Human Rights Watch καλούν Μερτς να πιέσει Τουρκία για δικαιώματα

Ο πρόεδρος του DHW, Φ. Κοτσαμπόπουλος, ζητά από τον καγκελάριο Μερτς να καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως η Γερμανία επιδιώκει ισότιμη και βασισμένη σε αρχές συνεργασία, καταδικάζοντας απειλές και παραβιάσεις διεθνούς δικαίου.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Από 1/1/2026 ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία αυξάνεται στα 13,90€/ώρα και το 2027 στα 14,60€/ώρα, απόφαση που ωφελεί 6,6 εκατ. εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες και άτομα στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Δεν απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση.